По проектите за модернизация на Българската армия служебното правителство направи

...
По проектите за модернизация на Българската армия служебното правителство направи
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Продължава работата по модернизационните проекти за Българската армия


" По плановете за рационализация на Българската войска служебното държавно управление направи много неща. "

Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов в ефира на бТВ.

" Придвижен е планът за вторите осем самолета F-16 и за тях страната ни е направила и първата вноска. Очаква се да стартират да идват през 2027 година Получени са отговори на изпратено искане за даване на информация за бойни машини на Сухопътните войски; следва приемане на съответни предложения. Подготвени са претенции за даване на информация по план за придобиване на 155-мм гаубици и се работи по претенции за даване на информация по план за придобиване на системи за залпов огън ", обясни министър Стоянов.

Продължава работата по търсене на така наречен заместващи платформи в бойната ни авиация. Те ще бъдат тематика на срещите му с шведската и френската страна в края на седмицата.

" Има увещание, че при започване на февруари от шведска страна ще получим оферта. Търсим самолети втора употреба, на лизинг и на допустимо най-ниска цена. Все по-трудна става поддръжката на авиационната техника, както и на техниката на Сухопътни войски; поддръжката става и невъзможна, когато техниката е придобивана от някогашния Съветски съюз, защото не можем да произвеждаме сами аварийни елементи ", уточни министър Стоянов.

Министърът на защитата още веднъж акцентира, че всички самолети Су-25, които са на щат в Българската войска, са налични и с тях се извършват полети.

" 20 бойни самолета Су-25 са продадени в интервала 2005 – 2012 година, шест от тях към момента са в България, 14 от тях са изнесени през годините, главно в посока Грузия. Продажбата им е вследствие на това, че през 2001 година беше признат План 2004, с който Българската войска беше редуцирана, в това число и Военновъздушните сили. В резултат на този проект, самолетите са оповестени за непотребни и са продадени като непотребна техника. Купувани са от компании, които имат разрешителни, и активността са я направили законно ", уточни той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР