По предварителна информация Инерком е предложила около 320 млн. евро

...
По предварителна информация Инерком е предложила около 320 млн. евро
Коментари Харесай

Продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" ще се решава в края на февруари

По предварителна информация " Инерком " е предложила към 320 млн. евро за " ЧЕЗ електроразпределение България ", " ЧЕЗ електро " и " ЧЕЗ трейд "

© Надежда Чипева Още по тематиката
Печалбите на сдруженията на CEZ в България са се повишили

При " ЧЕЗ систематизиране " има и растеж на приходите, до момента в който при " Електро " лек спад
1 фев 2018
Борсовите компании през 2017 година: Силен растеж на облагите и приходите

Увеличеното вътрешно търсене и износът са главните аргументи за положителните финансови резултати
31 яну 2018
Нова санкция за ЧЕЗ от Комисия за защита на конкуренцията

Разпределителното сдружение е упрекнато в корист с господстващо състояние
5 яну 2018
Данаил Папазов закупи " Топлоелектрическа централа Варна " с 24 млн. евро заем от ПИБ

В управлението е влезнала и друга свързвана с Делян Пеевски фигура - Георги Христозов, който оглавяваше държавни енергийни компании
4 яну 2018
Пазарджишката фамилия Върбакови договаря за българския бизнес на CEZ

До 22 декември би трябвало да е реализиран контракт. Съмненията са дали претендентът е намерил финансиране от 300 млн. евро
20 дек 2017 Сделката за българските активи на CEZ, наподобява, се проточва още веднъж. Вместо в първата половина на февруари в края на месеца надзорният съвет на чешкото сдружение ще реши дали да утвърди договорката с " Инерком ", научи " Капитал " от собствен източник. Подобна е информацията и в чешкото издание Lidove Noviny: стратегическият комитет на надзорния съвет е изискал нов отчет, който да прегледа освен продажната цена и финансирането, само че и дали състезанието е бил еднообразно отворен за всички претенденти.

" Стратегическият комитет на надзорния съвет към този момент спря полемиките по въпроса за продажбата на българските активи на компанията, защото желае да бъдат направени нови разбори ", е споделил представителят на CEZ Ладислав Крис.

По информация на " Капитал " към този момент процедурата по продажбата на българските сдружения на CEZ не е спряна или отхвърлена. Окончателното решение по въпроса ще бъде взето на идващото съвещание на надзорния съвет, което се чака да се организира в края на февруари.

Ако надзорът утвърди договорката, тя ще завърши след месеци поради нужните регулаторни утвърждения. Ако не - вероятните продължения са договаряния с различен от претендентите или отвод от продажба на българските активи.

Купувачът е явен, финансирането - не

Отново по информация на Lidove Noviny обсъжданите от борда на шефовете документи са удостоверили, че евентуалният покупател е българска компания " Инерком груп ". Досега публично чехите не съобщаваха името на компанията, която бе получила ексклузивитет за договарянията, само че още през декември " Капитал " заяви, че точно " Инерком груп " е предпочетеният претендент. През януари договарянията по предварителния контракт са завършили и се чака окончателното решение на надзора, допълват източниците.

По предварителна информация компанията, която се управлява от Гинка Върбанова, е предложила към 320 млн. евро за " ЧЕЗ електроразпределение България ", " ЧЕЗ електро " и " ЧЕЗ трейд ".

Именно обезпечаването на тези средства е измежду огромните въпросителни на договорката. По думите на представителя на CEZ Ладислав Крис пред Lidove Noviny управлението на компанията се интересува от метода, по който ще бъде финансирана договорката, както и от източниците на самите средства. Предоставените от " Инерком " данни на надзорния съвет, представени от Lidove Noviny, демонстрират, че повече от половината пари, или към 180 млн. евро, ще се обезпечат посредством заем от други две компании, които обаче не са посочени и няма данни за наличните им активи. Точно по тази причина управлението на CEZ ще извърши спомагателна преценка на тези кредитори.

Иначе трите слънчеви парка в България, които са благосъстоятелност на " Инерком ", имат общи доходи от към 50 млн. лв..

Кои са " Инерком груп "

Компанията има три фотоволтаични парка - в Априлци, панагюрското село Елшица и " Хаджийски ливади " към Пазарджик. Според Търговския указател от 28 септември тази година " Инерком груп " се управлява от Гинка Върбакова, като в съвета на шефовете с изключение на нея са още Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. За малко в управлението на сдружението бяха двама чешки жители - Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на колегата, придобил 50% дял в компанията през юни - фонд, следен от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто главен бизнес е в Чехия. Той обаче бързо се отдръпна от партньорството.

Едноличен притежател на капитала в този момент е " Инерком инвестмънтс ", зад който още веднъж стои Гинка Върбакова.

Печалбите порастват

През предходната година сдруженията на чешката енергийна група CEZ в България са повишили облагите си. При " ЧЕЗ систематизиране " данните сочат растеж от 23% по отношение на 2016 година, като сумата доближава 30.58 млн. лева Още по-внушително е покачването на облагата на " ЧЕЗ електро " - от скромните 864 хиляди за 2016 година през предходната тя е достигнала 36.34 млн. лв.. Повечето пари идват от перото " Други доходи ", само че в отчета за активността не е посочена съответна повода за тях.

Очакванията за продажбата на сдружения оказва и въздействие върху цените на акциите им. При " ЧЕЗ електро " те са поскъпнали с 37% за 2017 година, а тези на " ЧЕЗ систематизиране " - с 16%. Пазарните капитализации на фирмите са надлежно 130 млн. и 530 млн. лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР