По настояване на Франция Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна

...
По настояване на Франция Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна
Коментари Харесай

Популярни лекарства за настинка може да са причина за инфаркти и инсулти

По гледище на Франция Европейската организация по медикаментите (EMA) стартира нов обзор за сигурност на медикаментите, съдържащи псевдоефедрин. Експертите ще събират данни дали тези медикаменти имат неподходящо влияние върху кръвоносните съдове в мозъка, оповестява “24 часа ”.

Комитетът по фармакологична сигурност на EMA (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, PRAC) ще удостовери или отхвърли опасенията по отношение на риска от два синдрома при приложимост на лекарства с псевдоефедрин. Лекарственият европейски регулатор прецизира, че псевдоефедринът се употребява независимо или в композиция с други медикаменти за лекуване на запушен нос вследствие на простуда, грип или алергия.

Двата синдрома, за които има опасения, че са свързани с медикаментите, могат да включват понижено кръвоснабдяване (исхемия, дефицит на кислород) на мозъка и да причинят съществени и животозастрашаващи затруднения в някои случаи.
Главоболие, гадене и гърчове са измежду честите признаци
свързани със синдромите. Повод за прегледа са случаи при хора, употребяващи медикаменти, съдържащи псевдоефедрин, които са докладвани в базата данни за странични фармакологични резултати и в здравната литература.

Лекарствата имат прочут риск от исхемия в сърцето и мозъка, в това число инсулт и инфаркт. Ограниченията и предизвестията към този момент са включени в продуктовата информация на медикаментите, с цел да се понижат тези опасности.

PRAC ще прегледа наличните доказателства и ще реши дали разрешенията за приложимост на медикаменти, съдържащи псевдоефедрин, би трябвало да бъдат непокътнати, изменени, спрени или оттеглени в целия Европейски Съюз.

Псевдоефедринът работи посредством стимулиране на нервните окончания за освобождение на химикала корадреналин, който стеснява кръвоносните съдове и по този начин понижава отока в носа и секретите.

Лекарствата, съдържащи псевдоефедрин, са позволени в разнообразни държави-членки на Европейски Съюз, независимо или в композиция с препарати за лекуване на признаци на простуда и грип като главоболие и тресчица или на алергичен ринит с инфектиране на носните проходи при хора със запушен нос.

В рамките на съюза медикаментите с псевдоефедрин се оферират под разнообразни търговски имена.

Когато събере безапелационни данни, PRAC ще препрати рекомендациите си до Комитета по лекарствените артикули за хуманна приложимост, където ще бъде направено мнение по казуса. Последният стадий от процедурата по преразглеждане е приемането от Европейската комисия на решение, което ще обвърже правно всички страни от съюза.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР