Изяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро,

...
Изяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро,
Коментари Харесай

Ново изследване: Сладководната риба е вредна и опасна за консумация


Изяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро, е еднакво на пиенето за един месец на вода, нечиста с токсични “вечни химикали ”, се споделя в ново проучване.

Невидимите химикали, наречени PFAS, са създадени за първи път през 40-те години на предишния век, с цел да устояват на вода и топлота, и в този момент се употребяват в произведения като незалепващи тигани, текстил, пожарогасителни пяни и опаковки за храни.

Но поради неразрушимостта на PFAS, пер- и полифлуороалкилните субстанции се натрупват с течение на времето във въздуха, почвата, езерата, реките, храните, питейната вода и даже в телата ни.

Нарастват апелите за по-строго контролиране на PFAS, които са свързани с редица съществени здравословни проблеми, като увреждане на черния дроб, висок холестерол, понижени имунни реакции и няколко типа рак.

За да откри замърсяването с PFAS в локално уловена риба, екип от откриватели проучва над 500 проби от реки и езера в Съединени американски щати в интервала 2013-2015 година Според новото изследване, оповестено в списание Environmental Research, междинното равнище на PFAS в рибата е било 9500 нанограма на кг. Близо три четвърти от откритите “вечни химикали ” са PFOS – един от най-разпространените и рискови от хилядите PFAS.

Изчисленията на откривателите демонстрират, че изяждането единствено на една сладководна риба се равнява на пиянство на вода с PFOS в централизация 48 елементи на трилион в продължение на един месец.

Миналата година Американската организация за запазване на околната среда намали равнището на PFАS в питейната вода, което счита за безвредно, до 0,02 елементи на трилион.

Общото равнище на PFАS в сладководната риба е 278 пъти по-високо от това, което е открито в продаваните в комерсиалната мрежа риби, се споделя в изследването.

Дейвид Андрюс, старши теоретичен помощник в нестопанската организация Environmental Working Group, която управлява проучването, съобщи пред Агенция Франс Прес, че е израснал, като е ловил и ял риба.

“Вече не мога да погледна риба, без да си помисля за замърсяването с PFAS ”, сподели Андрюс, един от създателите на проучването, представен от БГНЕС.

Констатациите са “особено тревожни заради въздействието върху общностите в неравностойно състояние, които употребяват риба като източник на протеини или по обществени или културни аргументи ”, добави той.

“Това проучване ме кара да бъда необикновено сърдит, тъй като индустриалните компании, които употребяват PFAS, са замърсили земното кълбо и не са подведени под отговорност. ”

Патрик Бърн, откривател в региона на замърсяването на околната среда в английския университет “Ливърпул Джон Мурс ”, който не взе участие в проучването, съобщи, че PFAS са “вероятно най-голямата химическа опасност, пред която е изправена човешката раса през 21-ви век ”.

“Това изследване е значимо, тъй като дава първите доказателства за необятно публикувано прекачване на PFAS непосредствено от рибата към хората ”, сподели той пред Агенция Франс Прес.
Андрюс прикани за доста по-строго контролиране, с цел да се постави завършек на всички несъществени използва на PFAS.
Проучването идва, откакто в петък Дания, Германия, Нидерландия, Норвегия и Швеция показаха предложение за възбрана на PFAS пред Европейската организация по химикали на Европейски Съюз.

Предложението, което е “едно от най-широкообхватните в историята на Европейски Съюз ”, идва, откакто петте страни откриха, че PFAS не се управляват съответно и е нужна регулация в целия блок.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР