е най-честото злокачествено заболяване сред жените в Европа. В България

...
е най-честото злокачествено заболяване сред жените в Европа. В България
Коментари Харесай

Рак на гърдата: Как да се предпазим и има ли спасение?

е най-честото злокачествено заболяване измежду дамите в Европа. В България заболяват приблизително към 3500 дами годишно.

Предпазване от рака на гърдата, както и от другите карциноми, е допустимо само и единствено посредством скрининг. При пациентки под 40-годишна възраст е целесъобразно провеждането на ехография веднъж годишно, в случай че пациентката няма недоволства. При дами над тази възраст подобаващото проучване е мамографията. Тя се прави на всеки две години, когато приказваме за пациентки без съответни недоволства или без генетична обремененост. Когато съществува рискова приемственост, мамографията следва да се организира всяка година.

Това са главните положения при скрининга. Има и други схеми, само че те са съответно за пациентки с разновидности или висок кумулативен риск от развиване на рак на гърдата. В такива случаи към проучванията се прибавя МРТ (магнитно-резонансна томография) на всеки 2-3 години с изключение на мамографията. Понякога се позволява всяка година единствено МРТ според от съответния случай.
Какви са главните рискови фактори за възникването на рака на гърдата?
Рисковите фактори за развиване на карцином на гърдата могат да се разделят на такива, върху които не може да се окаже въздействие, като пол, раса и приемственост, и фактори, върху които човек може да влияе, с цел да понижи риска от развиване на рак на гърдата.

Рисковите фактори биха могли и да се разделят главно в две групи:
Непроменими, най-често вродени (възраст, пол, раса, генетичен профил, фамилна обремененост, пораждане на доброкачествени разраствания на млечната жлеза и др.;Външни, условни фактори. Тук се включват метод на хранене, показател на телесна маса, тютюнопушене, банкет на алкохол, късна първа бременност, дълъг банкет на хормонални препарати.Има ли наклонност все по-млади дами да се разболяват от рак на гърдата?
Да, обезпокоително наблюдаване е, че в последните години се трансформира възрастовата граница на заболяването. Установява се подмладяване на рака. В предишното се е срещал главно при дами на към 60 години, които са в менопауза и имат хормонален дисбаланс.

В последните години се открива подмладяване на заболяването с към 20 години, като се диагностицира при дами във фертилна възраст с естествен хормонален статус, което е доста обезпокоително за нас като гинеколози.
Наследствеността е фактор
Ракът на гърдата е измежду най-често срещаните злокачествени болести с пожизнен риск от 12.9%. В последните години се създават разнообразни принадлежности за оценка на риска от развиване на карцином на гърдата, въз основата на които се оферират и разнообразни лечебни тактики.

Около 5-10 % от случаите са с наследствена форма, за които е особено и по-ранно появяване. Най-честият синдром, включващ карцином на гърдата, е унаследен карцином на гърда и яйчник, които се предизвикват от разновидности на гените BRCA1/BRCA1. Около 60-80% от случаите на унаследен рак на гърдата се дължат на разновидности в тези гени.
Как може да си помогнем сами?
Като постоянно преглеждате гърдите си за промени и подозрителни формирания. Нарича се самопреглед и се прави в първите чисти дни след менструацията и преди овулация. Поставяте лявата си ръка на тила. С кръгови придвижвания в посока от мишница към център на гърдата се опипва цялата гърда. Препоръчва се ръцете да са насапунисани.

Друг метод е, заставайки пред огледалото, да поставите ръцете си до тялото и да огледате гърдите си за промени, по-късно повтаряте огледа и с вдигнати нагоре ръце.

В легнало състояние поставяте възглавницата под рамото и вдигате съответната ръка зад тила. Използвайки другата си ръка, с дребни кръгови придвижвания разтрийте гърдата на сгънатата си ръка. Проверете цялата област на гърдата и подмишницата си.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР