По нареждане на премиера Бойко Борисов екоминистърът Нено Димов е

...
По нареждане на премиера Бойко Борисов екоминистърът Нено Димов е
Коментари Харесай

Нено Димов оттеглил поправките в Закона за биологичното разнообразие по нареждане на Борисов

По разпореждане на премиера Бойко Борисов екоминистърът Нено Димов е отдръпнал поправките в Закона за биологичното многообразие , които отслабваха отбраната на териториите, включени в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и даже щяха да разрешат извеждането на зони, които към този момент са част от нея. Това е станало на съвещанието на Министерския съвет в сряда, научи Mediapool от държавни източници.
Припомняме, че главната цел на законопроектa, съгласно претекстовете на Министерство на околната среда и водите, бе да бъде нормативно регламентирано въвеждането на новия метод за ръководство на мрежата Натура 2000 в България, посредством който ще се обезпечи цялостният развой по създаване и използване на ограничения за възстановяване и поддържане на природозащитното положение на типовете и естествените местообитания, както и дейно ръководство на мрежата Натура 2000.
Срещу показаните при започване на седмицата ремонти се оповестиха от екокоалицията " За да остане природа в България " и те изпратиха писмо до Борисов с апел за " неотложно прекъсване на рискови ремонти в Закона на биологичното многообразие " , препоръчани от Димов. Според природозащитната организация " приемането на препоръчаните промени значи понижаване и обезсилване на мрежата Натура 2000, съществени усложнения за устойчивото ръководство на предпазените зони у нас и усилване на непрозрачното и властническо ръководство на естествения запас на България, поради което в последните години страната ни продължава да губи гори, реки и предпазени типове ".
Малко преди реакцията на екокоалицията Ненов Димов показа измененията и изясни, че част от сегашните зони в НАТУРА 2000 ще предстои на корекции, тъй като били оповестени като такива простъпка и със съмнителни първоначални данни. Факт е, че забележителна част от капиталовите планове за градежи, изключително по Черноморието и в планините, са възпрепятствани тъкмо от рестриктивните мерки на европейската екомрежа. Нено Димов сподели, че законовите ремонти разрешават данните за оповестяването на НАТУРА зоните да бъдат тествани дали са достоверни. Той не можа да каже каква част от в този момент влезлите в обсега на европейската екомрежа зони са попаднали там простъпка, защото " това е извънредно комплицирана информация ", само че напомни, че 34.8 % от територията на страната е обхваната в тази мрежа.
" Когато има опция след приемането на този закон да имаме достоверна и тествана информация, ще даде късмет на всичко, което е тествано, да бъде поправено ", сподели Димов.
Екоминистърът разгласи също, че законовите ремонти за ръководство на НАТУРА зоните от съвет в разнообразни представители на локалните общности се поддържат от работодателски, браншови и синдикални организации, както и от локалната власт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР