По методическо указание на главния прокурорРъководството МВР отказа среща за

...
По методическо указание на главния прокурорРъководството МВР отказа среща за
Коментари Харесай

Разследват и пътните условия като причина за тежка катастрофа

По методическо напътствие на основния прокурор
Ръководството Министерство на вътрешните работи отхвърли среща за пътната сигурност

Прокурорите, които следят каузи за тежки произшествия с убити, ранени и обилни материални вреди, по своя преценка да разпореждат експертизи и за ролята на пътя, както и дали пътни условия като липса на маркировка, знаци т. н. са оказали въздействие и са измежду аргументите за пътно-транспортното произшествие. Магистратите да изследват и задълбочено въпроса дали злополуката е резултат от несъобразителност или възможен предумисъл. А това значи - несъразмерна приложимост на алкохол или няколко типа опиати, придвижване със скорост 2-3 пъти над допустимата, предизвестия от други пътуващи в транспортното средство... и т. н., при които лидерът би следвало да схваща, че има заплаха да извърши тежко произшествие, само че все пак продължава да върти кормилото и да настава газта.

Такива методически инструкции е изпратил основният прокурор Иван Гешев на всички прокурор в страната, каквото е едно от отговорностите му по Конституция. Това заяви самият той през вчерашния ден на среща, проведена от Института за пътна сигурност. На нея трябваше да дойдат и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, и сътрудника му от Министерство на регионалното развитие арх. Иван Шишков. Но до момента в който арх. Шишков изпрати своя заместител Захари Христов и шефа на Агенция “Пътна инфраструктура ” Иво Иванов, управлението на Министерство на вътрешните работи не се появи. От името на ведомството участва единствено дългогодишният началник на КАТ Алекси Кесяков, който в този момент е консултант на Демерджиев.

“И в този момент се вършат сходни задълбочени експертизи на пътните условия и като образец мога да дам злополуката с рейса със починали македонски жители от предходната година. С това напътствие се надявам това да стане по-честа процедура при същинските транспортни закононарушения, да е ясно дали има форма на съпричиняване. Ако би трябвало да се създадат и спомагателни огледи на местопроизшествието. В доста случаи освен дейностите на лидера и редовността на моторното транспортно средство, само че и пътната конюнктура въздейства при настъпилия противоправен резултат ”, уточни основният прокурор.

Според методическите инструкции наблюдаващите прокурори в точния момент би трябвало да преценят дали е належащо да се извършат спомагателни дейности по следствието, като още един оглед, при който да се преценяват типа и положението на пътната настилка и пътните знаци, наклона на пътя, износеността на маркировката и други

При изясняване на механизма и аргументите за злополуката наложително да се преценя дали да се назначат експертизи (автотехнически, сложни съдебно-медицински, автотехнически и др.) за проучване на пътната инфраструктура и изискванията за сигурност. Освен това се предлага при несъгласия в свидетелските показания и обясненията на обвинения да се организира и следствен опит за инспекция на достоверността им за изясняване на значими условия като разположението на автомобила, видимостта на пътя и други

Гешев сподели още, че схваща добре, че за магистратите е по-лесно да се квалифицира действието като по неволя, че са единични случаите в правосъдната процедура, само че все пак с напътствието особено обръща внимание да се изследва тезата за възможен предумисъл и в случай че тя бъде предпазена пред съда, приетите за отговорни ще получават по-тежки санкции.

Близо 30 000 водачи са с по три санкции
47000 наставления, двама стопани на пътища санкционирани
Стопаните на пътищата - Агенция “Пътна инфраструктура ” и общините, са получили 47 000 наставления от 2019 година насам за неприятното положение на настилката, неналичието на знаци, маркировка, мантинели и т. н. За същия интервал са наложени единствено 2 санкции с наказателни постановления на локални органи. Данните заяви през вчерашния ден заместник-главния прокурор Десислава Пиронева, началник на Върховната административна прокуратура. От над 683 000 наказателни постановления на КАТ към 36 000 не са били връчени на нарушителите, а 2584 са изтекли по отминалост. Шофьорите с три и повече нарушавания за една година са 29 873-ма. От прокуратурата дефинират тези стойности като тревожни и по тази причина са сезирали служебните министри на вътрешните работи и районното развиване.
Главният прокурор Иван Гешев: Безхаберието на институциите - това можем да променим


Моите съболезнования към околните на починалия при следващия тежък пътен случай. Моето схващане, образувано в това число и като следовател по каузи за пътно-транспортни катастрофи, е, че множеството проблеми пред българските жители и общество, в това число пътната сигурност, зависят от работата на доста институции. Но до момента в който при противодействието на проведената престъпност и корупцията дилемите са по-сложни, проблемите тук - при пътните катастрофи, в огромна си част се дължат на - дано да употребявам хубавата българска дума - безхаберие. Когато възникне тежко произшествие, тематиката съставлява интерес от позиция на това, че положителната вест е неприятна вест. За нас е извънредно значимо да има разговор сред институциите и те да си взаимодействат в името на българските жители.

Моето схващане е, че никоя институция не може да е мощна сама. Няма по какъв начин да се реализира непрекъснат сериозен резултат, в случай че няма съгласуваност. Според мен, при едно положително взаимоотношение сред институциите, при съгласуваност сред тях, при схващане на казуса, при привличане на разнообразни неправителствени организации и специалисти, в огромната си част, пътният травматизъм може да бъде овладян, в някакви - не мога да ги дефинира като допустими, само че най-малко граници до междинните европейски индикатори и стандарти. Аз знам, че през годините, по-лесно е било нищо да не се прави. Но тази обстановка - да сме водещи в Европа и да умират непрекъснато и да се осакатяват по пътищата, българските жители не я заслужават.
Богдан Милчев, началник на Института за пътна сигурност: Обявяваме война на политическата интервенция в пътната сигурност


Това, което направи основният прокурор Иван Гешев с методическите инструкции е същински пробив и в случай че това сработи, ще докара до действителни резултати. Защото ще могат да се повдигат обвинявания, когато има отговорност у стопаните на пътя като съпричинители на тежка злополука. Той дава образец на другите институции, че са нужни общи старания. Ето от Агенция “Пътна инфраструктура ” дадоха обещание цялостна бистрота и започнаха от през вчерашния ден да качват всички контракти за поддръжка и какво се изисква от компаниите, с цел да може да им се търси сметка какво са свършили и какво не са. Аз знам, че и в Министерство на вътрешните работи пътните служители на реда дават всичко по силите си, изключително след идването на господин Демерджиев и даже се усеща към този момент леко задържане на произшествията във втората половина на август до равнищата от 2021 година. Но не може всичко от една страна да се прави на мускули от чиновниците на Министерство на вътрешните работи, а въпреки това управлението да има някакви политически съображения, които да му пречат да работи с другите виновни институции.

Затова от Института разгласяваме война на политическата интервенция в пътната сигурност. Няма да поносим, до момента в който политиците се опълчват между тях, ние да гинем като мухи по пътищата. Работим за нова организация на взаимоотношението сред институциите и ето, че намираме съидейници в лицето на основния прокурор, на новото управление на Министерство на регионалното развитие и АПИ. Ние бяхме основатели след злополуката в Своге през 2018 година да се сътвори Агенцията за пътна сигурност, която да сплоти напъните на институциите, само че за жалост, тя не проработи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР