По книжарниците вече можете да намерите „Науката от Света на

...
По книжарниците вече можете да намерите „Науката от Света на
Коментари Харесай

„Науката от Света на Диска“ от Тери Пратчет – какво е общото между измирането на динозаврите и отвличането от НЛО?

По книжарниците към този момент можете да намерите „ Науката от Света на Диска “ от Тери Пратчет – неиздадено преди попълнение за библиотеката на всеки, който обича Света на Диска, само че в същото време желае да научи едно-две неща и за личния ни свят, в съавторство с учените Иън Стюарт и Джак Коен.

В една далечна вселена... съществува дребна кръгла планета. Тя се състои най-вече от разтопена, горяща лава, която изгаря всичко за частици от секундата, а няколко километра над повърхността ѝ я е обкръжил подобен вакуум, че напряко може да ти изсмуче въздуха от костите. По повърхността ѝ щъкат дребни двукраки твари. И доколкото им е известно, са единствените форми на живот, които могат да приказват и да пишат в цялата Вселена. Кой може да измисли сходна история, в случай че не някое доста развинтено въображение?

Магьосниците в Невидимия университет не са известни изключително с въображението си – най-много Архиканцлер Ридкъли, който в никакъв случай не схваща какво му приказват преподавателите по Невидими писмена за нелепости като континууми, кванти и паралелни вселени. Но когато повреда в Крилото за високоенергийна магия едвам не унищожава Света на Диска, посред Анкх-Морпорк се ражда цяла нова дребна галактика. В нея няма и диря от магия и дребната синя планета виси посред нищото с помощта на... ами, с помощта на неща като физика, вместо на гърба на голяма костенурка и четири слона. Което си е объркващо, както и да го погледнеш.



Докато магьосниците следят гневното развиване на дребната планета и минават през бурната еволюция на геоложките интервали, Светът на Кълбото се развива пред очите ни.

Колко още неща не знаем за личния си свят? Защо за някои хора е по-лесно да повярват, че Земята е плоска? Защо толкоз доста хора настояват, че са отвличани от извънземните? А това обвързвано ли е по някакъв метод с измирането на динозаврите? Как е станало по този начин, че същите елементи от мозъка ни, които преди време са ни пазели от дебнещ в храстите див звяр, в този момент са се трансформирали в повода, поради която можем да четем романите на Тери Пратчет – и да се забавляваме откровено с тях?

В издадената за пръв път на български книга Пратчет ни споделя история на два свята – един, в който съществуват вещици, магьосници и дребни богове, и различен, в който безредно блъскащите се частици са се подредили по този начин, че да основат динозаври и галактически кораби. Всъщност втората история може би към този момент ви звучи познато.

„ Науката от Света на Диска “ е същинска енциклопедия на познанието за нашия личен свят и странните му правила, оцветена с именитото възприятие за комизъм на обичания на генерации сър Тери Пратчет.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР