По-голямата финансова децентрализация и независимост на българските общини ще им

...
По-голямата финансова децентрализация и независимост на българските общини ще им
Коментари Харесай

Радев: По-голяма самостоятелност на общините, за да процъфтява местната култура

По-голямата финансова децентрализация и самостоятелност на българските общини ще им разреши да основат по-добри условия за реализация на създателите и за процъфтяването на културата на локално и национално равнище.
Местната власт има извънредно значима роля за образуването на духовността като полезност. Тя би трябвало да разполага с запаси да поддържа и провежда дейна активност у артистите и да я разпространява. Това съобщи президентът Румен Радев в Плевен, където се срещна с изявени културни дейци в областта на киното, театъра, музикалното и изобразително изкуство.
Необходим е баланс в държавната политика сред вложенията в инфраструктура и просвета, сподели още президентът: „ Важно е да имаме инфраструктура и в региона на духовността и културата – би трябвало страната да застава зад всички театри, музеи и други институции на духовността. Не просто да оказва помощ, а да приема това като собствен непрекъснат и безвъзвратен ангажимент. “
Румен Радев уточни, че са нужни и механизми за духовното развиване на създателите и гениите – за тяхното качествено и съвременно обучение, както и почтено възнаграждение. Не на последно място страната би трябвало да работи за интернационалния продан на българското изкуство и то да бъде по-видимо на международната сцена: „ От позиция на броя население и икономическия капацитет България не може да се съпоставя с доста други. Но като достижения на културата и мащаба на нашите гении, ние сме равни на международните колоси. “
Активността на локалните артистични общности потвърждава, че българските просвета и изкуство са непреходни, съобщи още президентът. Като изключително значима цел президентът отличи възпитаването на младото потомство в респект към културата и популяризирането на изкуството.
Румен Радев оцени като позитивна наклонността одобрени гении да се връщат към творчество в родните си градове. „ Не би трябвало културната интензивност да бъде централизирана в единствено няколко огромни точки в страната. Изкуството също по този начин не би трябвало да се дели на провинциално и столично “, съобщи президентът.
Държавният глава открои и нуждата от ефикасна и предвидима политика за подкрепяне на артистите, по-специално създателите на свободна процедура, в подтекста на актуалната рецесия.
Румен Радев прегледа творбите в Художествената изложба „ Светлин Русев “ и се срещна с историята на музея. Галерията е не просто храм на българската просвета и изкуство с сбирка на международно равнище, тя е и храм на мощния български дух, съобщи президентът. Румен Радев напомни големия дарителски жест на великия художник Светлин Русев.
" Нацията ни не е машинален общ брой от хора, тя е цялост от полезности, които плевенски създатели като Светлин Русев, Илия Бешков, Катя Попова, Гена Димитрова, а през днешния ден вие развивате и предавате на идващите генерации ", обърна се президентът Радев към присъстващите общественици и дейци на изкуството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР