По данни на Службата за национална статистика (ONS) инфлацията в

...
По данни на Службата за национална статистика (ONS) инфлацията в
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания по-висока от очакваното

По данни на Службата за национална статистика (ONS) инфлацията в Обединеното кралство не демонстрира признаци на закъснение през септември.

Индексът на потребителските цени (CPI) за предходния месец остана постоянен – 6.7%, колкото и през август.

Повишените цени на петрола обезвредиха спада на цените на питателните артикули, като резервираха нивото на инфлацията. Очакванията на икономистите бяха за понижаване на нивото на инфлацията до 6.6%.

Грант Фицнер, основен икономист в ONS, означи :

Базисната инфлация, която изключва волатилни категории като храни, сила, алкохол и тютюневи произведения, спадна до 6.1% през септември от регистрираните през август 6.2%.

Въпреки това канцлерът на хазната на Обединеното кралство Джереми Хънт е на мнение, че в дълготраен проект инфлацията се движи по низходяща траектория:

През октомври 2022 година показателят на потребителските цени в Обединеното кралство доближи най-високата си стойност от 41 години насам – 11.1%, което се дължеше на внезапното повишение на цените на силата в Европа след съветската инвазия в Украйна.

Инфлацията в Обединеното кралство в този момент е повече от три пъти по-висока от задачата на Английската централна банка от 2%. Трейдърите чакат, че лихвените проценти ще останат постоянни на ниво от 5.25%, въпреки че има възможност за в допълнение покачване при започване на 2024 година

През септември чиновниците на Комитета по парична политика гласоподаваха срещу покачване на лихвите, отбелязвайки първото такова решение от ноември 2021 година насам. Въпреки това специалистите плануват лихвените проценти да останат на високи нива за нескончаем интервал от време.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР