По данни на лондонската борса ICE цените на газовите фючърси

...
По данни на лондонската борса ICE цените на газовите фючърси
Коментари Харесай

Цената на природния газ стигна нови върхове

По данни на лондонската борса ICE цените на газовите фючърси доближиха най-високата си стойност от 3000 $ за хиляда кубични метра. Това е покачване от над 50% при започване на пазарната седмица.

Цената на априлските фючърси на най-ликвидния хъб TTF при откриването на търговията беше 2366,8 $ за 1000 кубически метра и още в първите минути потеглиха нагоре и надвишиха границата от 2700 $.

Европейският пазар на газ е напрегнат от доста месеци насам. През пролетта на предходната година цените се колебаеха към 250-300 $ за хиляда кубически метра, само че през октомври за първи път минаха над хиляда, а през декември доближиха и до над две хиляди. След това последва известно намаляване, само че цените останаха устойчиво високи - нещо невиждано в цялата история на европейските газови хъбове.

През последната седмица, или от началото на съветската инвазия в Украйна, постоянно се оповестява, че преносът на съветски газ през страната с военни дейности не е преустановяван и природният газ към Европа тече в контрактуваните количества. Такова известие бе направено и тази заран. " Газпром " продължава да доставя газ през Украйна в същия размер както и ден по-рано - 109.5 милиона кубически метра на ден.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР