По четирите случая, в които Бойко Рашков, Христо Петров (Ицо

...
По четирите случая, в които Бойко Рашков, Христо Петров (Ицо
Коментари Харесай

Няма подавани в службите данни за заплахи срещу Рашков, Петров, Бонев и Чобанов

По четирите случая, в които Бойко Рашков, Христо Петров (Ицо Хазарта), Борис Бонев и Атанас Чобанов обявиха, че има закани против тях, в прокуратурата няма никакви данни от службите. Това заяви на брифинг районният прокурор на София Невена Зартова.

Тя акцентира, че в случаите с Рашков и Петров към този момент е минал един месец.

Зартова напомни, че и по четирите случая прокуратурата се е самосезирала. По формираните преписки незабавно са били отправени предложения към народния представител господин Христо Петров, господин Бойко Рашков - министър на вътрешните работи, журналиста господин Атанас Чобанов, както и столичния общински консултант господин Борис Бонев за даване на информация за техните закани.

С оглед опазване на сигурността на лицата наблюдаващите прокурори неотложно са изискали информация от способените институции - съществени служби на Министерство на вътрешните работи - ГДБОП, ГДНП, ДАР, ДАНС и Служба " Военно разузнаване ", разполагат ли с данни за отправени закани или закани във връзка с тези лица, както и какви дейности са подхванали при положение, че такива са налице. До момента отговор в прокуратурата не е получен. Единствено е постъпил отговор от ДАНС, че не разполага с информация, касаеща лицето Атанас Чобанов.

" Недопустимо е прокуратурата да не бъде известена, в случай че такива данни са налице в съответните правоохранителни служби с оглед събирането на доказателства за привличане на обвинени лица ", сподели Зартова.

Тя добави, че по случаите с Петров и Рашков все още в прокуратурата не е постъпила никаква информация за дейностите, които службите на Министерство на вътрешните работи и другите способени институции са подхванали за определяне на възможните причинители на закононарушенията.

Пред държавното обвиняване пояснение е дал единствено един от четиримата, сподели Зартова, само че не пожела да каже кой.

СРП дефинира и като безусловно неприемливи и накърняващи достолепието на съответния магистрат и престижа на правосъдната власт като цяло мнения, направени от Ананас Чобанов във връзка с наблюдаващия прокурор. Прокурор Боев е определен по надлежния ред посредством инцидентно систематизиране на делата като наблюдаващ по съответната инспекция. Нередно и неприемливо е да се вършат изводи и оценки за неговата работа.

По-рано Чобанов написа във Facebook профила си, че " при чудодейното инцидентно систематизиране " преписката по неговия случай се е е паднала на прокурор Иво Боев, " за който се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското принуждение по време на митингите предходната година. За " премия " той е станал част от така наречен спецекип в Софийска районна прокуратура ".

" Тъй като съм свикан да дам сведения, ще го направя най-любезно, само че ще бъда сбит. Сведения на прокуратурата ще дам, само че след оставката на Гешев и персонално на идващия основен прокурор, откакто се убедя в неговия интегритет. Дотогава разгадавам да ме пазят непознати служби ", написа още в поста си Чобанов.

С цел по-добро взаимоотношение и изясняване на случаите през днешния ден следобяд в Софийска районна прокуратура (СРП) са поканени представители на управленията на ГДБОП, ГДНП, Столична дирекция на вътрешните работи, ДАР, ДАНС и Служба " Военно разузнаване " като на срещата ще участват и наблюдаващите прокурори.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР