Пловдивски зъболекар е на път да направи революция в денталната

...
Пловдивски зъболекар е на път да направи революция в денталната
Коментари Харесай

Българин изобрети апарат за дистанционни стоматологични прегледи

Пловдивски ортодонт е на път да направи гражданска война в денталната медицина. Разработена от него инсталация за отдалечени прегледи към този момент е реалност благодарение на екип от инженери. Идеята на доктор Христо Грозев не е да автоматизира съответни операции, а да конструира неповторим робот, с който могат да се правят разнообразни процедури, заяви Българска национална телевизия.

Изобретението на доктор Грозев взема решение казуса на пациенти, чиито ортодонт е отвън града. Болният би трябвало да застане пред апаратурата, а експертът може отдалечено да извърши обзор посредством камерата на робота, която той ръководи.

" Ако се постави глава, която има микроскоп, тя може да прави един доста тънък подробен обзор на кожа, очи, уши, лице, нос, за всяка операция би трябвало избран тип глава. В момента машината е със спринцовка, която прави инжекции ", сподели доктор Христо Грозев, доктор по дентална медица.

Реализацията на робота и софтуера за него лишава три години на зъболекаря и екипа му. Според тях изобретнието е стъпка напред в телемедицината.
 Създадоха маски, убиващи ковид
Създадоха маски, убиващи ковид

Канадско откритие унищожава вируса за минути...

" Единственото изискване е да има интернет. Докторът може от всяка една точка на света, стига и той да има интернет да направи операция или обзор. Това е революционното ", изясни инж. Димитър Димитров от екипа.

Един от проблемите пред дистанционните прегледи се чака да бъде идентификацията - и на лекаря, и на пациента.  У нас към този момент не е разрешена използването на такава техника.

" Хората са скептични, само че в последна сметка бъдещето ще ни го наложи просто и колкото не си заравяме главата, а възприемем това бъдеще като действителност, толкоз считам, че ще ни бъде от изгода тъй като бъдещето чука на вратата ", уточни доктор Христо Грозев.

Той ще патентова апарата, само че на този стадий няма желание да го пуска в произвеждане, макар че има запитвания от вложители.
 Зъботехниците: Все още НЗОК не заплаща „ безплатните “ зъбни протези
Зъботехниците: Все още НЗОК не заплаща „ безплатните “ зъбни протези

Поема се единствено клиничната част, само че не и техническата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР