Пловдив. С поклонение, отдаване на почести, полагане на венци и

...
Пловдив. С поклонение, отдаване на почести, полагане на венци и
Коментари Харесай

Пловдив: С полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в града ще бъдат отбелязани 142 години от гибелта на героя

Пловдив. С поклонение, отдаване на почести, полагане на венци и цветя и тържествено слово в Пловдив ще бъде маркиран 2 юни – Ден на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. Това оповестиха за Радио „ Фокус “-Пловдив от пресцентъра на Общината. Церемонията ще се организира в 11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина. В нея ще вземат присъединяване Военен духов оркестър, внушителен взвод и венценосци. Слово ще произнесе проф. Инна Пелева, дълготраен академични притежател на Награда „ Пловдив “ в Раздел „ Художествена литература “. Водещ ще бъде актрисата Мария Генчева от Драматичен театър-Пловдив.
Денят на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България се празнува всяка година в България в деня на гибелта на поета и бунтовник Христо Ботев. За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година. Официално се празнува от 1901 година, когато на тържествата на връх Вола участват Ботеви четници. На 2 юни 1948 година, тъкмо в 12.00 часа, е даден първият сигнал за едноминутно безмълвие в цялата страна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР