Площад Св.Неделя бе включен към пешеходната зона на бул. Витоша

...
Площад Св.Неделя бе включен към пешеходната зона на бул. Витоша
Коментари Харесай

Площад "Св. Неделя" - пешеходна зона или платен паркинг

Площад " Св.Неделя " бе включен към пешеходната зона на бул. " Витоша " от март 2018 година Тогава бе спряно и автомобилното придвижване през него към ул. " Алабин ". В момента площадът е тестване за пешеходците, тъй като неотдавна се сменят счупените плочки в метода към ул. " Съборна ", а от три години северната му част е затворена поради археологически разкопки. Поради това пространството от площада, по което се минава към подлеза на Ларгото и към метрото, е доста стеснено и от... паркирали коли.

Това е втората по натоварване с пешеходци зона в цяла София, съгласно изследване на екипа на датския урбанист арх. Ян Геел, изясни общинският консултант Войслав Тодоров. И тъкмо там, пред входа на " София хотел Балкан " (бившия " Шератон " ) в този момент е заплатен паркинг, стопанисван от Центъра за градска подвижност към Столична община.

С решение от Столичния общински съвет (СОС) от 15.9.1999 година цялото пространство пред хотела е предоставено на Центъра за градска подвижност за стопанисване. След започването на археологическите разкопки през 2015 година по-голямата част от паркинга е отнета, което " доста понижи броя на паркоместата ", изяснява кметът Йорданка Фандъкова в отговор на запитване по тематиката от общинския консултант Войслав Тодоров.

 Платеният паркинг на площада, пред входа на
© Велко Ангелов

Платеният паркинг на площада, пред входа на " София хотел Балкан ".

Заради намалелите паркоместа Комисията по превоза и сигурността на придвижването към СОС през 2018 година утвърждава нова скица за паркиране на площад " Св. Неделя ". Според нея в този момент тесният пешеходен проход сред разкопките и хотела е и заплатен денонощен паркинг. И не е единствено за коли, обслужващи хотела, а за всеки, който заплати 3 лв. на час за паркиране там.

" Не е правилно, че даваме приоритет на колите пред пешеходците, тъй като на процедура ограничихме паркинга на площада откакто почнаха археологическите изследвания ", съобщи Фандъкова по казуса на последната сесия на СОС. И сподели, че се търси решение за достъпа освен до хотела, само че и до други здания на площада – патриаршията и църквата.

Кметът разчита казусът с колите на площада да се реши с осъществяването на архитектурния план за цялостна реорганизация на площада, който да се трансформира в пешеходна зона. " Това е и нашата визия за площада ", изясни Фандъкова.

Конкурсът ще завърши през декември, а реализацията на спечелилия план ще е не по-рано от 2022-23 година, сподели Войслав Тодоров. " И до тогава този безпорядък ще продължи ли ", пита той и предлага сегашната частична промяна на настилката на площада да бъде мотив да се забрани паркирането на площада. И да се откри друго решение за метод на колите, обслужващи хотела да стопират за малко там, без да пречат на пешеходците. Кметът Фандъкова не пое ангажимент да се забрани паркирането до започването на цялостната реорганизация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР