Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) предлага на Висшия съдебен

...
Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) предлага на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Съдия Галина Захарова е предложена за шеф на ВКС |

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) предлага на Висшия правосъден съвет кандидатурата на арбитър Галина Захарова за ръководител на Върховен касационен съд. Това е станало с гласовете на 83-ма от участвалите в съвещанието 84 висши съдии, като Захарова не е взела участие във вота, оповестиха от Върховен касационен съд.

Писмено предложение до Пленума на Върховен касационен съд за кандидатурата на Захарова е направено на 14 октомври от съдиите от Търговската гилдия на Върховен касационен съд. В претекстовете се споделя, че " правораздавателната активност на арбитър Захарова се отличава с отлична професионална подготовка, изчерпателност, праволинейност, безпристрастност, почтеност и мощно проявено възприятие за правдивост, които, съчетани с богатия ú административен опит, положителната ú работа в екип и безспорния ú престиж измежду сътрудниците, дават съображение " да създадат предлагането.

Галина Захарова получи поддръжката и на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, като в предлагането на Общото заседание се показва, че " през над 30-годишния ú стаж като арбитър Галина Захарова се е потвърдила като честен и кардинален магистрат, който се употребява с престиж и почитание в юридическата общественост ".

Предложение до съдиите от Гражданската гилдия на Върховен касационен съд за поддръжка на кандидатурата на арбитър Захарова е направено на 18 октомври от и. ф. началник на колегията. 

Галина Захарова е приключила „ Право “ в Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " през 1988 година и е с над 33 година съдийски стаж.

В интервала 1988 – 1989 година е стажант-съдия в Софийския градски съд, а от 1989 година до 1991 година е младши арбитър там. От 1991 година до 1992 година е областен арбитър в Пети областен съд (СРС), като през 1992 година става зам.-председател на съда. Работи като арбитър в Софийския градски съд от 1993 година до 1998 година, а в интервала 1998 – 1999 година е негов зам.-председател. В Софийския апелативен съд е арбитър от 1999 година до 2004 година, а от 2004 година до 2007 година е негов зам.-шеф.

От 2007 година до 2011 година е член на Висш съдебен съвет. След това продължава да работи като арбитър в Софийския апелативен съд до 2013 година

Във Върховен касационен съд арбитър Галина Захарова правораздава от 2013 година, а от 2017 година е ръководител на Второ наказателно поделение. На 13.11.2018 година е назначена от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет за заместител на ръководителя на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия.

Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и юристи към Европейския институт за обществена администрация в Люксембург.

Член е на Програмния съвет на Националния институт на правораздаването, била е преподавател в редица образования, проведени от института.

Галина Захарова е представител на Върховен касационен съд в Националната комисия за битка с трафика на хора към Министерския съвет (МС), в Централната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни към Министерски съвет, в Съвета по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система и в Националния съвет по антикорупционни политики към Министерски съвет.

Участвала е в Експертен комитет за ранна предварителна защита на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург. Била е специалист в районен план за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и специалист за България в изследвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на правосъдното съдействие по наказателни каузи в ЕС; за минималните наказания, използвани в страните членки, и за наказванията, свързани с отнемане от права в страните членки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР