Плащаме всички дължими данъци и спазваме данъчните закони във всяка

...
Плащаме всички дължими данъци и спазваме данъчните закони във всяка
Коментари Харесай

Google е спестила 3.7 млрд. долара данъци чрез фиктивни компании

" Плащаме всички дължими налози и съблюдаваме данъчните закони във всяка страна, в която работим по света ", съобщи представител на Гугъл в изказване.

© Pascal Rossignol Още по тематиката
Amazon гражданска война

Как компанията, учредена от Джеф Безос през 1994 година, се трансформира във все по-голям състезател на доста пазари
21 дек 2017
Оценката на Spotify измежду частните ѝ вложители доближи 19 милиарда $

Компанията остава най-предпочитаната стрийминг платформа за потребителите
21 дек 2017
След Apple и Amazon беше атакувана от Европейска комисия за отбягване на налози

Люксембург е дал противозаконна държавна помощ на американския онлайн търговец, заключи Генерална дирекция " Конкуренция "
4 окт 2017 Американската компания е употребила две структури, известни като " двойно ирландско " и " холандски сандвич ", с цел да скрие по-голямата част от интернационалните си облаги от данъчно облагане. Гугъл e трансферирала 15.9 милиарда евро (19.2 милиарда долара) на бермудска компания призрак през 2016 година и по този метод е икономисала заплащането на най-малко 3.7 милиарда $ налози. Това оповестява Bloomberg, като се базира на импортираните отчетни данни на компанията, благосъстоятелност на Alphabet, в Холандия.

Схемата

Американската компания е употребила две структури, известни като " двойно ирландско " и " холандски сандвич ", с цел да скрие по-голямата част от интернационалните си облаги от данъчно облагане. Схемата включва прекачване на доходи от едно ирландско дъщерно сдружение към холандска компания без чиновници и по-късно до друга компания на Бермудите, благосъстоятелност на записана в Ирландия компания.

По този метод през 2016 година Гугъл е трансферирал със 7% по-голяма сума от миналата съгласно данни на Холандската комерсиална камара от 22 декември, които бяха предоставени онлайн във вторник. Новините за употребяваната скица бяха обявени първо от холандския вестник Het Financieele Dagblad.

" Плащаме всички дължими налози и съблюдаваме данъчните закони във всяка страна, в която работим по света ", съобщи представител на Гугъл в изказване. " Оставаме ангажирани да оказваме помощ за развиването на онлайн екосистемата ", съобщи той.

Натиск

Гугъл е подложена на напън от регулаторите и държавните управления по целия свят за това, че не заплаща задоволително налози. Миналата година компанията завоюва правосъдно дело във Франция и избегна заплащането на налози в размер на 1.12 милиарда евро. Съдът реши, че ирландското поделение на компанията, което събира приходите от реклама, продавана във Франция, няма непрекъсната база в страната. Европейският съюз се старае да открие способи, по които американските софтуерни компании, доста от които употребяват сходни данъчни " заслони ", да заплащат повече.

През 2015 година Ирландия затвори малката врата в закона, позволяваща данъчните хватки, известни като " двойно ирландско ". Компаниите, които ги употребяват, обаче получиха право на това до края на 2020 година Според американски финансови документи световната ефикасна данъчна ставка на Гугъл през 2016 година е била 19.3%, като тя е реализирана частично с помощта на преместването на по-голяма част от интернационалната й облага към сдружения, регистрирани на Бермудите. Общата сума на задграничните доходи, които Гугъл държи в чужбина, без да заплаща налози, е била 60.7 милиарда $ в края на 2016 година

Новите правила в Съединени американски щати

Данъчната промяна в Съединени американски щати, призната от Конгреса през декември, ще даде опция на компании като Гугъл тласък да репатрират огромна част от облагата си зад граница. Те ще могат да я върнат в страната след заплащането на еднократен налог от 15.5%. След това задграничните облаги ще бъдат обложени с налог от 10.5%, макар че фирмите могат да приспадат от тази сума данъчните си отговорности в чужбина.

Освен това фирмите ще би трябвало да заплащат и 13.1% налог върху някои интернационалните патентни съглашения. Това може да засегне данъчното съглашение на Гугъл, съгласно което дъщерното му сдружение, основано в Бермуда, лицензира своята интелектуална благосъстоятелност на своите други задгранични дъщерни сдружения.

Гугъл Ireland събира по-голямата част от интернационалните доходи от реклама на компанията и по-късно трансферира тези пари на холандското дъщерно сдружение Гугъл Netherlands Holdings. Дъщерното сдружение на Гугъл в Сингапур, което събира по-голямата част от приходите на компанията в Азиатско-тихоокеанския район, прави същото.

След това холандската компания трансферира събраните средства на Гугъл Ireland Holdings Unlimited, която има право да лицензира интелектуалната благосъстоятелност на интернет колоса отвън Съединени американски щати. Тази компания се намира в Бермуда, където не заплаща корпоративен налог. Използването на двете ирландски сдружения дава на структурата името " двойно ирландско ". А потреблението на холандското дъщерно сдружение като канал сред двете ирландски компании е така наречен холандски сандвич.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР