Планираната от създателя на "Фейсбук" Марк Зукърбърг метавселена съчетава реалността

...
Планираната от създателя на "Фейсбук" Марк Зукърбърг метавселена съчетава реалността
Коментари Харесай

Мета създава най-бързия в света суперкомпютър с изкуствен интелект

Планираната от основателя на "Фейсбук " Марк Зукърбърг метавселена съчетава действителността с цифровите прекарвания. Това обаче изисква голяма изчислителна мощ.

Затова не е по никакъв начин изненадващо изказването на Зукърбърг, че неговата "империя " в обществените медии построява "най-бързия суперкомпютър с изкуствен интелект в света ".

Създателят на "Фейсбук " съобщи в своя обява, представена от The Guardian, че "суперкомпютърът с изкуствен интелект е наименуван AI Research SuperCluster (RSC), ще бъде подготвен в средата на годината и ще бъде най-бързият в целия свят ".

Към момента познатият ни така наречен изкуствен интелект (AI) може да извършва задания като превод на текст сред езици и подкрепяне на идентифицирането на евентуално нездравословно наличие.

За да се развие обаче той ще изисква мощни суперкомпютри, способни на квинтилиони интервенции в секунда (един квинтилион е еднакъв на един милиард милиарда, т.е. 1 000 000 000 000 000 000 - б.р).

Именно RSC на Зукърбърг ще помогне на откривателите на AI на "Мета " да изградят по-добри модели на AI, които могат да се учат от трилиони образци - работа на стотици разнообразни езици, безпроблемно анализиране на текст, изображения и видео по едно и също време, създаване на нови принадлежности за добавена действителност и други.

По всичко проличава, че RSC ще проправи пътя към построяването на технологии за идната огромна изчислителна платформа - метавселената, в която приложенията и продуктите, ръководени от AI, ще играят значима роля за основаването на новата виртуална действителност.

Новият изкуствен интелект ще бъде в положение да обработва големи количества данни.

Колкото до "Мета ", компанията-майка на "Фейсбук ", "Инстаграм " и "УотсАп ", тя към този момент генерира обилни количества данни от своите 2,8 милиарда ежедневни консуматори.

Наскоро компанията беше санкционирана с $5 милиарда в Съединени американски щати за нарушение на поверителността на своите консуматори.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР