Разговаряме с д-р Халил Ашимов, началник на отделението по нуклеарна

...
Разговаряме с д-р Халил Ашимов, началник на отделението по нуклеарна
Коментари Харесай

Изследване с ПЕТ-скенер без чакане - възможно е в НОЦ „Дева Мария“

Разговаряме с доктор Халил Ашимов, шеф на отделението по ядрена медицина в Национална онкологична болница „ Дева Мария “

- Д-р Ашимов, към този момент три месеца работи отделението по ядрена медицина в Национална онкологична болница " Дева Мария ", чийто шеф сте Вие. Как протече интервалът?

- Здравейте! През миналите три месеца успяхме да реализираме извънредно положителни резултати в отделението по Нуклеарна медицина на Национална онкологична болница „ Дева Мария “. Започнахме гладко, с цел да изградим съвършения синхрон- както вътре в екипа, по този начин и с екипите на другите отделения, с които сме в извънредно добра колаборация. Към началото на месец май сме направили над 500 нуклерно-медицински проучвания, множеството от които ПЕТ/КТ. Успяхме да редуцираме времетраенето на ПЕТ/КТ проучването с близо 50% и дозата на радиофармацевтика с 30%, като това по никакъв метод не намали качеството на облиците, които получаваме. Преди три месеца доста малко хора знаеха за нашето битие, като с всеки минал ден се усеща увеличение на търсенето на услугите, които се оферират от наша страна, включително и пациенти, които са се лекували до скоро в чужбина.

- Какви са приложенията на ядрената медицина в актуалната здравна процедура?

- Нуклеарната медицина е една извънредно мултидисциплинарна компетентност. Двата апарата (ПЕТ/КТ и СПЕКТ/КТ), с които разполагаме в отделението по ядрена медицина на Национална онкологична болница „ Дева Мария “ ни дават опция за колаборация с съвсем всички медицински специалности. ПЕТ/КТ проучванията са ориентирани най-вече за пациенти със злокачествени болести, като СПЕКТ/КТ проучванията могат да дадат скъпа информация както при пациенти с онкологични болести, по този начин и при редица доброкачествени болести. Пример за това са болести на щитовидната жлеза, бъбреците, сърдечни болести, заболявания на централна нервна система и така нататък Предимството на нуклеарно-медицинските проучвания пред стандартната образна диагностика е, че те дават скъпа информация, обвързвана освен с морфологичната конструкция на целевите органи и тъкани, само че и данни, свързани с нарушавания в тяхната функционалност.

- А по какъв начин протича самото проучване с ПЕТ скенер?

- Първо е нужно да се реши дали самият пациент е показан за проучване с ПЕТ/КТ. Пациентът показва персонално всичката документи, обвързвана със болестта му или ни я праща по пощальон или на електронната ни поща. След като се реши за подобаващ за проучването, ние се свързваме с пациента и му оповестяваме за диетата, която би трябвало да съблюдава в деня преди проучването, споделяме му точната дата и часа, в които би трябвало да пристигна при нас, с цел да проведем проучването. След идването на пациента се оформя нужната документи, прави се подготовка на пациента, в резултат на което той бива инжектиран с нужния радиофармацевтик. Следва интервал на изчакване, нужен за биодистрибуция на радиофармацевтика и пациентът се слага на ПЕТ/КТ апарата за осъществяване на самото проучване. След привършване на проучването, пациентът напуща болничното заведение, като той няма право на прегледи и операции в другите отделения за деня, в случай че няма изключителни условия, налагащи това.  

- С какви проблеми най-често се сблъскват пациентите, които би трябвало да създадат ПЕТ скенер?

- Нуклеарно-медицинските проучвания се разпространяваха извънредно доста през последното десетилетие в България, в частност ПЕТ/КТ проучванията. Много от сътрудниците не бяха осведомени с преимуществата, които дава тази методика спрямо стандартната образна диагностика и достъпът до проучването бе доста стеснен. С популяризирането на ПЕТ/КТ, към този момент мога самоуверено да кажа, че този проблем го няма. Проблем, в случай че мога по този начин да го нарека, за пациентите е, че по една или друга причина в някои от центровете се постанова дълго очакване за осъществяване на проучването, както и за приемане на резултата от него. За наша наслада в отделението по Нуклеарна медицина на НОБ „ Дева Мария “ съумяваме да правим проучванията и да връчим резултатите в оптимално къси периоди (от 3 до 10 календарни дни). 

- Какъв е Вашият опит в ядрената медицина?

- Занимавам се с Нуклеарна медицина от 2015 година Участвал съм в провеждането на забележителен брой разнородни нуклеарно-медицински проучвания, множеството от които с ПЕТ/КТ (над 12 000 изследвания). Старая се да проследявам последните трендове, свързани с развиването на тази мултидисциплинарна компетентност и да ги ползвам в ежедневната клинична процедура за да бъда оптимално потребен за моите пациенти. Област на интерес са ми диагностика и следене на злокачествени болести, по-конкретно рак на белите дробове, злокачествени болести на млечните жлези и тумори на дебелото черво

Ако имате потребност от консултация със експерт по ядрена медицина или се нуждаете от проучване с ПЕТ скенер във допустимо най-кратки периоди, можете да се обърнете към Национална онкологична болница „ Дева Мария “- Бургас на тел. 056 89 62 62. Отделението по ядрена медицина работи с посоки по НЗОК!
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР