Планът за възстановяване и устойчивост се намира във формат „чернова“,

...
Планът за възстановяване и устойчивост се намира във формат „чернова“,
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Планът за възстановяване е на чернова


Планът за възобновяване и резистентност се намира във формат „ чернова “, сподели пред БиТиВи вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов. ГЕРБ твърдяха, че основният документ, по който България би трябвало да получи значетиелно европейско финансиране за справяне с последствията от коронавирус рецесията, е подготвен и координиран с Европа. Но няколко пъти отхвърлиха да го показват пред Народното събрание.

Оказва се, че в действителност е имало какво да крият. Планът не е подготвен, цялостен е с моменти за редактиране и „ бележки “, изпратени от съответните европейски ведомства.

Пеканов разяснява, че е останал сюрпризиран от предходните ръководещи, които не са приключили проекта съгласно рекомендациите на Европейската комисия. Той добави, че в случай че документът бъде редактиран и подаден в период, страната ни може да получи до 13% от общо заложените 12,6 милиарда лева до края на годината.

„ За страдание, бях леко отрицателно сюрпризиран, че проектът не е подготвен за подаване. Има много мнения, по които работим, получили сме ги като рекомендации от службите на Европейска комисия. Планът е на чернова. Европейска комисия има хрумвания по какъв начин да го подобрим, ние също. Има съгласуваност сред новите членове на кабинета, с цел да използваме този значим запас “, сподели Пеканов.

Той добави, че има доста рецензии в техническата част. Но и че се наложат доста корекции в частта за енергетиката.

Той дефинира Плана за възобновяване като нов механизъм, който Европа в никакъв случай не е имала. Заяви, че главният аршин България да получи европейско финансиране за справяне с рецесията е да извърши избрани промени. „ Няма промени, няма пари – мисля, че това е добър метод “.

Пеканов акцентира още, че тези средства могат да стигнат до нас, само че е значимо ние да осъществим критериите. Планът има 12 съставния елемент в 4 общи сфери – измежду тях са Зелена България, Свързана България, Справедлива България. Трябва да създадем промени от бизнес средата до енергетиката, нова рамка за образованието и други. Има 36 заложени промени “, изясни Пеканов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР