Плажовете на Барселона са известни с баровете и нощния живот,

...
Плажовете на Барселона са известни с баровете и нощния живот,
Коментари Харесай

Приложение ще се опитва да спаси Барселона от неприятните миризми

Плажовете на Барселона са известни с питейните заведения и нощния живот, само че и с неприятната си миризма. Проектът D-Noses обаче разрешава на локалните поданици да рапортуват в мобилно приложение за това. Крайната цел е визуализираната информация да послужи за инструмент за напън над политиците да подхващат дейности.

Приложението се споделя OdourCollect и цели да сътвори първата световна карта на миризмите, написа фондация " Томсън Ройтерс ". Спонсорирано с 3 млн. евро от Европейската комисия, то е ориентирано към жителите, страдащи от замърсяванията.

Пилотната му версия се разпростанява в осем европейски страни, като в Барселона то може да се употребява за квартала " Побленоу ". В рамките на три години са направени 270 недоволства от най-малко 35 разнообразни консуматори.

Повечето сигнализират за миризми, свързани с изгаряне на отпадък и филтриране на вода от фабриките в близката община Сант Адриа де Бесос.

" Това се случва на доста места, освен в Барселона – когато се възнамерява разрастването на града, не се взимат поради миризмите и тогава стартират споровете ", разяснява Роса Ариас, която е инженер-химик и е основала приложението.

Проучвания демонстрират, че честото излагане на неприятни миризми може да стане причина за главоболия, стрес и дихателни промени.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На път (1478)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР