Пиесата Хага с режисьор Галин Стоев ще е първото премиерно

...
Пиесата Хага с режисьор Галин Стоев ще е първото премиерно
Коментари Харесай

Хага на Галин Стоев в Народния театър: пиеса за процес срещу Путин

Пиесата " Хага " с режисьор Галин Стоев ще е първото премиерно заглавие на Народния спектакъл за сезон 2023/2024.

Автор на пиесата е украинката Саша Денисова, а тематиката е войната в Украйна. Отправната точка на сюжетната линия са фантазиите на малко момиченце, които би трябвало да го спасят от сивите руини на познатото ежедневие, разрушено от войната.

„ Пред очите ни се разиграва самобитна версия на (бъдещия) развой против Путин и неговото обграждане в Хагския съд за военни закононарушения и закононарушения против човечеството “, сподели известният български режисьор, шеф на театъра в Тулуза, Франция, при представянето на постановката преди премиерата през септември.

В сюжета са употребявани фрагменти от документални военни истории и фамилни нещастия.



„ Хага “ не опълчва изцяло фантазията и действителността. Жанрът на спектакъла е „ политическа измислица по автентичен случай “.

Галин Стоев разказва пиесата като комична и смразяваща театрална фикция – въпреки всичко всичко се случва в главата на едно дете. Едновременно с това режисьорът споделя, че за първи път работи по сценичен план, който е толкоз обвързван с действителността.

Авторката на постановката Саша Денисова е украинка по генезис, само че кариерният ѝ път минава през Москва, където е живяла в по-голямата част от живота си. След нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 година Денисова е принудена да напусне съветската столица, а всичките ѝ представления са спрени или неразрешени. Текста на „ Хага “ тя приключва през март тази година, като спектакълът е подложен за първи път в Полша.

„ Радвам се, че съм в Народния спектакъл и работя с български артисти. От години получавам предложения от български театри, само че казусът с „ Хага “ е друг – изборът да слага „ Хага “ в България беше мой, означи авторката на пиесата.

Директорът на Народния спектакъл Васил Василев приел предлагането на Галин Стоев да слагат „ Хага “ незабавно откакто получил текста.

„ Пиесата е предизвикателство и опция за нас – хората на изкуството, да кажем какво мислим “, счита Василев.

Привличането на Стоев към репертоара на Народния спектакъл идва след месеци на вътрешни кавги към дейностите на шефа, които ескалираха с отстраняването на Александър Морфов като основен режисьор и последното решение на да напусне сцената поради спора си с Василев.

В екипа на спектакъла „ Хага “ е Мира Тодорова – основният драматург на Народния спектакъл. Според нея пиесата на режисьора Стоев е политическа, само че не и пропагандна.



„ Театърът, който прави Галин Стоев, е политически, доколкото се занимава със социално-политически действителности, които са изключително настоящи и са част от нашето съвремие, само че в това време не пропагандира, не формулира тези, а само обрисува полета на публични консенсуси и полезности “, изясни Тодорова.

Първите дати на премиерата на „ Хага “ са 19 и 20 септември. На сцената ще забележим 16 артисти, измежду които са Юлиан Вергов, Деян Донков, Радена Вълканова, Радина Карджилова, Дарин Ангелов и Илиана Коджабашева. Билети към този момент могат да бъдат купени онлайн или на касите на театъра.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР