Около 8000 американки на месец са получавали медикаментозни средства по

...
Около 8000 американки на месец са получавали медикаментозни средства по
Коментари Харесай

Въпреки забраните: По 8000 американки на месец са получавали хапчета за аборт

Около 8000 американки на месец са получавали медикаментозни средства по пощата за спиране на бременност макар възбраните и рестриктивните мерки против абортите в щатите, в които живеят. Хапчетата са били изпращани от щати, където има въведени законови механизми за отбрана на абортите. Това демонстрира ново изследване по тематиката, представено от Асошиейтед прес.
Прочетете още
Огласеният през днешния ден отчет #WeCount е първият случай, когато в публичното пространство се изнасят данни за това какъв брой постоянно се употребява тази малка врата в здравната система за заобикаляне на възбраните. Изследването е направено от Сдружението за фамилно обмисляне (Society for Family Planning), което пази правото на аборт, написа Българска телеграфна агенция.

Според неправителствената организация до декември 2023 година медици в щати с по-либерално законодателство във връзка с спирането на бременността са предписвали хапчета на по към 6000 дами месечно в щати, където работи цялостна възбрана за абортите или такава, влизаща в действие от от появяването на сърдечна активност на плода (което се случва след шестата седмица от бременността, постоянно преди въобще дамата да научи, че е бременна). Подобни лекарства са предписвани и на по към 2000 дами месечно в щати, където има ограничавания за предписването на хапчета за аборт посредством средствата на така наречен телемедицина.

" Хората употребяват най-различни способи да си набират хапчетата ", сподели Дейвид Коен, професор по право в Университета " Дрексел " във Филаделфия. " Това не е учудващо поради събитието, че става дума за нещо, което е съпътствало човечеството през цялата му история - а точно, че хората постоянно ще намерят метод да пресечен бременност, която не желаят. "

Медикаментозните аборти нормално се правят с две медикаменти: мифепристон и мизопростол. Все по-широката приложимост на тези хапчета, които към този момент са се трансформирали в главното средство за аборт в Съединени американски щати, е една от аргументите броят на абортите в Щатите да не стопира да се усилва макар анулацията от Върховния съд през 2022 година на решението по делото " Роу против Уейд " (съдебното решение, легализирало абортите в Съединени американски щати през 70-те години - бел. ред.). Според изследването предходната година са правени по към 90 000 аборта месечно - което е повече спрямо миналата година.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР