Петреъс заедно с любовницата си Това журналистическо разследване за нездравия интерес

...
Петреъс заедно с любовницата си
Това журналистическо разследване за нездравия интерес
Коментари Харесай

Кой купи Нова тв и как бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс се превърна в медиен магнат? 

Петреъс дружно с любовницата си
Това журналистическо следствие за нездравия интерес на някогашния началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс към медиите на Балканите е осъществено в края на 2017 година, особено за френската Медийна обсерватория (OJIM) и е финансирано от читателите на уеб страницата на организацията.

Главозамайващата кариера на Дейвид Петреъс – от главнокомандващ интернационалните сили в Ирак и Афганистан и шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ до началник на финансовия колос KKR и медиен магнат е въплъщение на новата формула на властта – военно-разузнавателно-финансово-медийна.

Кариерата на Петреъс се срутва през 2012 година, когато е заставен да напусне Централно разузнавателно управление на САЩ поради гръмък секс скандал. Вината на четиризвездния военачалник бе в допълнение усложнена от лъжите му по време на следствието и най-много от събитието, че е издавал държавни секрети на любовницата си. Присъдата му от две години отнемане от независимост условно и санкция от 100 000 $ обаче е нищо, спрямо аналогични случаи като делото против Едуард Сноудън, да вземем за пример, за който се твърди, че е разгласил надалеч по-маловажна информация.

Но Петреъс скоро се съвзема. Само шест месеца след абсурда стартира работа в гигантския фонд за дялови вложения “Kohlberg, Kravis, Roberts & Co. L. P. ” (KKR), като оглавява основания неотдавна Глобален Институт.

Преминавайки в света на бизнеса, някогашният държавен чиновник незабавно се отличава, разширявайки и без друго впечатляващия портфейл на KKR. По това време, през 2013 година, фондът прави първите си директни вложения в Източна и Централна Европа със закупуването на медийната компания “United Group ” (SBB/Telemach). Цената на договорката не е обществено оповестена, само че съгласно някои оценки надвишава един милиард евро. “United Group ” сплотява най-големите интернет-доставчици и оператори на кабелна и сателитна телевизия в някогашна Югославия с близо два милиона консуматори:
SBB (Serbia Broadband) – най-големият снабдител на кабелна телевизия и интернет в Сърбия със 700.000 абонати; Telemach – водещият снабдител на кабелна телевизия и интернет в Словения и Босна и Херцеговина(БиГ); Total TV – водещият снабдител на сателитна телевизия в Сърбия, обхващащ шестте страни от някогашна Югославия; NetTV Plus – главният оператор на интернет-телевизия; United Media – включващ тв каналите Sport klub, Cinemania, Ultra, Mini Ultra, Lov i ribolov; /б..р.и българската Нова телевизия/ СASMedia – най-голямата организация за реклама в кабелна и сателитна телевизия.
През 2010 година Петреъс образува първата войска от интернет-тролове (Американската шпионска интервенция за операция на обществените мрежи, “Guardian ”, 2011). Като началник на Централното командване на армията на Съединени американски щати (CENTCOM) афишира конкурс за програмно обезпечаване на ръководството на тролове, позволяващо на 50 потребители да ръководят 500 подправени профила, „ без опасност за разкриването им от квалифициран съперник “.

Само няколко години по-късно същите дейности от страна на Русия ще станат обект на рецензии от страна публицистите, които, обаче, ще подминат с безмълвие американските първопроходци в жанра, както постоянно. Така да вземем за пример, в публикация, оповестена от уеб страницата “Obs-Rue89 ” се загатват пет страни, забъркани в сходна активност, само че Съединени американски щати не попадат измежду тях.

Като боен, Петреъс прелестно схваща, че осведомителните технологии са незаменими за осведомителни интервенции. Още като шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ той предизвестява: „ ще стане допустимо да ви следим посредством съдомиялната машина ” ( “Wired ”, 2012). Днес, към този момент медиен магнат, той си остава по прежнему враждебен: „ Киберпространството е напълно ново поле за война ” (Би Би Си, 2017). И приканва интензивно за усилване на котрола върху интернет.

В това отношение е забавно, че KKR управлява оромен брой интернет- компании, включително “Optiv ” (киберсигурност), “GoDaddy ” (хостинг), “First Data ” (електронни пари) и, несъмнено, интернет-доставчиците от “United Group ”.

През целия си живот Петреъс гради кариера, ухажвайки висшите представители на властта. Понижаването му от армейските и разследващи небеса до ранга на финансист неправилно се възприема като своего рода оставка или пенсиониране. Но в реалност става дума за служебно покачване.

Дейвид Хоуел Петреъс прави сполучлива кариера и в друга област: операцията на съзнанието. Примерът му е индикативен за радикалните промени, настъпили в света на информацията. До този миг никой не допускаше, че е допустимо някогашен началник на разузнаването да управлява медии, и то в страна, за чието заличаване е спомогнал. Но ето, че този противников военачалник, началник на загадка работа и експерт по пропагандата съумя да превземе медиите на една подложена на бомбардировки нация, изтъквайки като претекст обезпечаването на справедлива информация. Потресаващ ход! Но нищо не е в положение да шокира завладените мозъци и сърца.

Превод: „Гласове“ /със съкращения/

Заглавието е на редакцията
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР