Пет вида спални чували, три от които детски, са ,

...
Пет вида спални чували, три от които детски, са ,
Коментари Харесай

Спални чували от България – сред опасните стоки в ЕС

Пет типа спални чували, три от които детски, са, включени през 2021 година в Портала за сигурност на Европейски Съюз.

Това стана ясно от огласените през днешния ден от Европейската комисия данни.

Порталът съставлява система за бързо предизвестие за рискове, които могат да съставляват нехранителни артикули.

обгръща подадените през 2021 година сигнали и дейностите, които националните органи са подхванали в техен отговор.

За миналата година отпред в листата за моторни транспортни средства и играчки, акцентират от Европейска комисия.

Проблемът в упоменатите артикули, произхождаши от България, иде най-вече от закопчаването им с цип. В един от случаите той е без горен ограничител, което може да нарани бебето. Друга заплаха е детето да глътне ципа.

Два от рисковите типове спални чували са от марката „ Вис Виталис “. Останалите нямат марка.

И в петте случая предизвестията за заплаха са издадени от българските управляващи. Всички упоменати артикули са изтеглени от пазара.

За 2022 година към този момент има предизвестия за, излиза наяве от инспекция в Портала.

В два от случаите става дума за декоративни свещи. Първият от продуктите, който е без марка, може да бъде взет за сладкиш заради формата си и да провокира задушаване. Във втория случай – също без марка - свещите са сложени в чаши и наподобяват на питиета. Разтопената свещ може да бъде погълната от дете и да провокира инфектиране на стомашно-чревния тракт.

Предупрежденията още веднъж са постърили от управляващите в София и рисковите свещи са изтеглени от пазара.

Третата докладвана за тази година рискова стока от България е електрическа бебешка люлка от марката „ Лорели “. Тя не е задоволително постоянна и може да падне, като нарани бебето. Предупреждението в този случай е пристигнало от Малта. Опасната люлка е изтеглена от пазара по разпореждане на съответния контролен орган.
Картината в Европа
В сегашния годишен отчет за първи път колите заемат челно място в листата на продуктите, за които е сигнализирано. Веднага след тях са играчките. Също по този начин в подтекста на пандемията от COVID-19 защитните средства като да вземем за пример маските към момента съставляват забележителна част от продуктите, за които е подаден сигнал.

С оглед на пренасочването на потреблението към онлайн платформи за извършване на покупки се създават и нови принадлежности за по-добра отбрана на потребителите, които пазарят онлайн, и за евакуиране на рисковите артикули от пазара. Затова Европейска комисия започва нов инструмент за електронно наблюдаване — мрежов бот. Той ще оказва помощ на националните органи да откриват дали в интернет се оферират рискови артикули, за които има сигнал в Портала за сигурност.

През 2021 година органите на страните, участващи в мрежата за сигурност, са обменили 2142 сигнала посредством системата. За първи път максимален брой сигнали са подадени в категория „ моторни транспортни средства “, следвана от „ играчки “ и „ електрически уреди и съоръжение “.

Що се отнася до моторните транспортни средства, подхванатите дейности са били основно изтегляния от пазара след откриването на механически проблеми. За детските играчки те да били най-много свързани с съществуването на рискови химикали и дискови акумулатори. Освен това най-често срещаните проблеми, докладвани за електрическите уреди и съоръжение, са били поради открити тоководещи елементи и прегряване.

Наблюдението е включвало редица артикули, свързани с COVID-19. Имало е доста сигнали за защитните средства, най-вече защитните маски.

Петте най-често докладвани риска са били свързани с телесни повреди, химикали, пожар, задавяне/задушаване и електрошоков удар.

В Портала са били пуснати общо 4965 вести за следващи дейности.

Докладът демонстрира, че през 2021 година общото потребление на системата за бързо предизвестие се усилва измежду 30-те участващи страни (27-те членки на Европейски Съюз плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР