Пет уникални златни съкровища, начело с Панагюрското, идват в Регионалния

...
Пет уникални златни съкровища, начело с Панагюрското, идват в Регионалния
Коментари Харесай

Невиждано! Пет златни съкровища идват в Пловдив

Пет неповторими златни съкровища, отпред с Панагюрското, идват в Регионалния археологически музей в Пловдив. Жителите и гостите на града ще могат да видят красивите неповторими съдове от 14 май до 27 октомври, когато е и националната галерия „ Преоткритият свят на Стара Европа ”. Експозицията ще бъде публично открита на 13 май от кмета Иван Тотев и шефа на музея Костадин Кисьов като част от деянията за Европейската столица на културата.

" Изложбата показва Пловдив като един от най-старите и живи градове в Европа с 8000 година история, а България ​- като една от най-древните люлки на ци​ви-​лизацията на Европа ", сподели доцент доктор Костадин Кисьов. В залите на Археологическия музей са подредени 250 експоната, свързани с историята на града от VII ​- III хиляди прочие Хр., както и златните съкровища от Вълчитрън (Плевенско), Хотница (Велико Търновско), Рупите (Петричко) и Дъбене (Карловско). Всички съкровища са оригинал, акцентира доцент Кисьов. Музеят приготвя експозицията минимум от три години.

Истинското панагюрско богатство беше докарано в Пловдив преди десетина години от тогавашния кмет Славчо Атанасов при изключителни ограничения за сигурност. През останалото време в музея е изложено копието.

Сега за златната експозиция още веднъж са взети доста съществени ограничения за защита.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР