Пет огромни кулокрана стърчаха до храма Св. Александър Невски. Единият

...
Пет огромни кулокрана стърчаха до храма Св. Александър Невски. Единият
Коментари Харесай

Ремонтът на площад "Св. Александър Невски" приключи, преди да е започнал

Пет големи кулокрана стърчаха до храма " Св. Александър Невски ". Единият подвигна на 15 м във въздуха железна структура, а наоколо до нея от платформи на другите кранове оператори с камери снимаха. Снимаше се индийското риалити шоу " Страх ", за по-изгодно - тук. Такава беше гледката преди няколко дни.

А сега площадът би трябвало да се ремонтира

Площад " Св. Александър Невски " трябваше главно да се ремонтира това лято по план, спечелил архитектурен конкурс през 2014 година Победителят – студио А.Д.А., се наложи с концепциите си да отстрани едрите павета по ул. " Оборище " в сектора от ул. " Раковски " до катедралния храм и там да постави " рязани павета и плочи от сив гранит ". Този откъс трябваше да стане напълно пешеходен.

В журито, одобрило този абстрактен план, са взели участие днешните ръководители на общинските комисии по околна среда - Лорита Радева, и на антикорупционната - Искра Ангелова. В заповедта на Йорданка Фандъкова за съставяне на журито е включен и общинският консултант от Българска социалистическа партия арх. Борислав Борисов. Още тогава са отправени рекомендации към проектанта да не сменя настилката.

В плана са включени за възобновяване и градините " Кристал ", пред църквата " Св. София ", пред Синодалната палата, а по-късно е добавена и градината " Св.Климент Охридски ".

Фирмата " ПСТ Груп " завоюва публичната поръчка на Столичната община за осъществяване на този план на А.Д.А. Сумата е за 21.47 млн. лв. с Данък добавена стойност с преобладаващо финансиране по оперативна стратегия " Региони в напредък ". Ремонтът стартира на 2 юли 2018 година с дълготрайност по контракт от 365 дни, като са приети още 49 дни неработни през зимата, което значи – краен период за довеждане докрай – края на август. Но до момента са актуализирани единствено прилежащите градини към площада, само че по него нищо не е сменяно, ремонт не е започвал, а кранове идват единствено за снимане на тв продукции.

Кметът Фандъкова замрази ремонта през март

На 19 март кметът Йорданка Фандъкова, основният проектант Здравко Здравков и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов инспектираха приключения съгласно компанията реализатор, ремонт на градините. Новата настилка по алеите се оказа в извънредно положение.

 19 март. Кметът Фандъкова, основният проектант Здравков и зам.-кметът Барбалов инспектират градинката
© Велко Ангелов

19 март. Кметът Фандъкова, основният проектант Здравков и зам.-кметът Барбалов инспектират градинката " Св. Климент Охридски ". Тогава целият ремонт на Зона 4 бе замразен.

" Абсурдно е изказванието, че в този тип градините " Кристал " и " Св. Климент Охридски " са " изцяло подготвени ". А отводът да се отстранят откритите недостатъци е неприемлив ", написа тогава Фандъкова във фейсбук. И разгласи, че " стопира строителните действия в зоната към площад " Св. Александър Невски ", до момента в който изпълнителят на ремонта " ПСТ Груп " не в профил некачествено осъществените действия. До премахване на забележките не стопира да тече срокът за осъществяване на контракта ".

Работниците на " ПСТ Груп " още тогава, през април, смениха плочите пред статуята на Климент Охридски, пренаредиха плочите по алеите, с цел да няма неуместни фуги от " поставено въже с поръсен от горната страна кварцов пясък ", както откри при инспекцията арх. Здравков.

Сега " Дневник " попита Столичната община дали осъществените още през април корекции са признати и ще стартира ли главният стадий на ремонта – този на площад " Св. Александър Невски ".

" Има забележки по осъществяването и те би трябвало да си ги отстранят. По улиците към храма ( " Св. Ал. Невски " ) имат още работа, не са отстранени. Чак тогава ще работят другаде. На площада няма да се сменя настилката ", обясниха от пресцентъра на Столичната община.

На 5 август пред в. " 24 часа " Фандъкова изрази същата позиция: " Преди дни надзорът и ние като възложител настояхме изпълнителят да обезпечи отводняването на сектор в градината " Кристал ". Докато това не се случи, няма по какъв начин да стартират да работят по другите обекти. "

Възможно ли е поради недобро отводняване на сектор от градината " Кристал " да се стопира обновяването на цялата Зона 4, както архитектите назовават региона на площад " Св. Александър Невски "? Възможно ли е ремонт за 21.47 милиона лв. на най-представителната централна част на София да стои замразен?

Фандъкова се заканва със солени санкции

Според член 12 от контракта сред Столичната община и фирмата-изпълнител " ПСТ Груп " възложителят е в правото си при фалшив ремонт да стопира осъществяването на строително-монтажните работи до отстраняването на нарушаването. И това прекъсване не води до удължение на периодите.

" Ако не си свършат работата в период, ги чакат съществени наказания. Той изтича в края на август и почват да текат санкции от над 178 хиляди лв. дневно ", закани се Фандъкова.

" ПСТ Груп " чака знак да продължи ремонта

На въпрос на " Дневник " за какво не работят по ремонта на площада, откакто крайният период наближава, техническият секретар на " ПСТ Груп " Десислава Станкова изясни: " Възложителят (Столичната община) не ни е дал фронт за работа на площада и най-вероятно ще има препроектиране. Тогава крайният период няма да е в края на август, а евентуално ще бъде в предстоящ интервал, с друга последна дата. Каквото ни е предоставено като работа до момента ние сме го изпълнили. Градинката " Св. Климент Охридски " действа сега. Те са възложителят и те споделят: " Започнете! " Сега чакаме да стартираме работа. "

Зам.-кметът на София по финансите и по превоза Дончо Барбалов също удостовери пред " Дневник ", че първичният план няма да се реализира и " следва препроектиране на площад " Св.Александър Невски ".

Защо този ремонт е огромен единствено на книга

Всъщност огромният ремонт на площад " Св. Александър Невски " е огромен единствено съгласно плана, спечелил архитектурния конкурс. В средата на 2018 година, когато стартира реализацията му, кметът Фандъкова афишира пред медиите, че постанова съществени промени в него. Подкрепена от Националния институт за недвижимото културно завещание, тя настоя едрите гранитни павета на площада да не се сменят. По нейна самодейност отпадат и осветителните тела вид мачта, както и махането на скулптурната комбинация " Самуиловите войни " на Атанас Далчев.

 Според плана на А.Д.А. настилката на ул.
© НАГ, Столична община

Според плана на А.Д.А. настилката на ул. " Оборище " от ул. " Раковски " до храма " Св. Александър Невски " трябваше да стане пешеходна, а настилката да се смени.

" Единственото, което се планува в границите на цялостната реорганизация, е единствено непълен ремонт там, където има нужда, при опазване на паважната настилка ", сподели Фандъкова пред " Дневник " на 8 май.

За такава сериозна смяна на плана, каквато желае столичният кмет, се постанова основният проектант на София Здравко Здравков да издаде специфична заповед за допълнение разрешението за градеж от 20 ноември 2015 година Оттогава за площад " Св. Александър Невски " той е издал три заповеди - на 31.01.2017г., на 12.04.2017 година и на 19.02.2019 година

В нито една от тях няма текст, който отразява желаните от кмета Фандъкова промени в утвърждения капиталов план, както изисква чл.154, ал.5 от Закона за устройство на територията. По документи планът не е променян. Със заповедта си от 19.02.2019 година арх. Здравков разделя на стадии закъсняващия ремонт - първият стадий обгръща към този момент готовите градинки, а вторият включва " всички останали строителни и монтажни работи ".

Урокът " Граф Игнатиев "

В края на август, когато изтича срокът на ремонта, ще се разбере дали Столичната община ще наложи солени санкции, както се закани на компанията реализатор. Същите закани бяха отправени и към компанията, ремонтирала ул. " Граф Игнатиев ", само че най-после я глобиха единствено поради неприятно качество. Вероятно целият втори стадий на реконструкцията на площад " Св. Александър Невски " тихомълком ще отпадне.

Два месеца и малко преди кметските избори Фандъкова съобщи пред " 24 часа " във връзка ремонта на ул. " Граф Игнатиев " - " Той е огромен урок за нас. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР