Пет години закъснение и похарчени шест милиарда евро, а Берлин

...
Пет години закъснение и похарчени шест милиарда евро, а Берлин
Коментари Харесай

Битката за летищата на Берлин: едно е малко, две са много

Пет години забавяне и изхарчени шест милиарда евро, а Берлин към момента няма свое съвременно летище. Поддръжниците на остарялата аерогара, която би трябвало да бъде закрита, надигнаха глас преди парламентарните избори.

На 24 септември, в деня на изборите, берлинчани ще гласоподават в локален референдум по самодейност на жители и ще отговорят на въпроса " Трябва ли да затворим прекомерно натовареното летище Тегел? ". Въпросът е предизвикателство към канцлера Ангела Меркел, която е срещу в Берлин да работят две летища редом.

В юридически проект краят на работата на Тегел би трябвало да съвпадне с откриването на неговия правоприемник, летище Берлин-Бранденбург (BER). Има обаче един проблем. Заради небрежност, непросветеност и даже корупция на бизнесмените и управляващите откриването на новото летище, планувано за юни 2012 година, по този начин и не се състоя и към този миг няма закрепена нова дата.

Защитниците на Тегел, проведени в асоциации и подкрепяни от либералите от Свободна демократическа партия, подеха атака, с цел да " спасят " остарялото летище. И допитванията до публично мнение са в тяхна изгода. Ценено от доста берлинчани поради лесния достъп и дребните размери, Тегел беше също и първата врата на острова, който едно време беше Западен Берлин, към руското пространство.

Така стоят нещата от сантиментална позиция. Но има и други причини. Според неговите критици новото летище на юг от столицата няма да е задоволително за един град в условия на цялостен туристически напредък. Само през 2017 година тук се чакат 35 млн. пасажери. А новото летище е планувано за 22 млн.

Пред тези данни даже и министърът на превоза Александър Добринт промени мнението си и се разгласи за запазването на Тегел. " Виждам, че през 2025 година в Берлин ще има 10 милиона пасажери, които няма да могат да отпътуват от новото летище, и си споделям, че би трябвало незабавно да преразгледаме казуса ", сподели той.

Колкото и кметството на Берлин да пази новото летище, и да дава обещание, че ще разшири потенциала му на 45 милиона пасажери през 2025 година, борбата към този момент бушува. Общината е подкрепяна от доста поданици, за които сюжетът за запазването на Тегел е призрачен сън - изключително тези,инвестирали в региони около летището, уверени в неговото неизбежно закриване.

Елке Стайнел, на 47 години, да вземем за пример купила през 2010 година в квартала Панков дребна къща тъкмо където се пресичат осите на политане и кацане на самолетите. Оттук минават десетки самолети всеки ден, рано сутринта и през нощта. " Отчаяна съм, потънали сме в задължения! Ако знаехме, че нещата ще се развият по този метод, щяхме да действаме друго ", споделя Елке, която е директорка на детска ясла и майка на три деца.

Бяха основани асоциации, като да вземем за пример " Панков споделя не ", с цел да слагат акцента върху огромния проект за превръщане на региона на Тегел, предусещащ там да се настанят университет и компании и да се построят жилищни здания в миг, в който столицата търси нови жилища и нови работни места.

Ангела Меркел също се намеси, отхвърляйки концепцията двете летища да бъдат непокътнати по едно и също време. " Законовата рамка е напълно друга ", предизвести тя. Шефът на летищата в Берлин и кметството желаят от своя страна да убедят гласоподавателите, че запазването на Тегел ще бъде прекомерно скъпо, до момента в който новото летище към този момент погълна 6 милиарда евро вместо плануваните 1.7 милиарда.

" Заради плануваното затваряне на Тегел ние го използвахме до дупка години наред ", изяснява Енгелберт Лютке-Далдруп, президент на компанията Летища на Берлин-Бранденбург. Той напомня, че нуждата от възобновяване на Тегел би коствала над 1 милиарда евро.

Но нито кметството, нито държавното управление са споделили ясно какво ще стане, в случай че берлинчани гласоподават за запазването на Тегел. " Трябва да мислим за резултата ", споделя внимателно Матиас Колац-Ахнен, министър на финансите в районното държавно управление на Берлин.

Преди всичко този резултат ще бъде оскърбление за кметството, което през 2014 година се отхвърли от огромен строителен план на мястото на летище Темпелхоф, място за доставки за Берлин през блокадата през 1948-1949 година, превърнато в парк още веднъж посредством референдум. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: На път (1450)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР