Пет часа, шест километра и 84 обекта - това са

...
Пет часа, шест километра и 84 обекта - това са
Коментари Харесай

Историята на Стара София през погледа на двама варненци

Пет часа, шест километра и 84 обекта - това са параметрите на " Историческия маршрут на София ", по който от месец двама варненци водят любопитните софиянци и посетители на столицата. Това е маршрут-пътеводител към познати, непознати или позабравени места, които пазят духа на София и описват нейната " шарена " история, разясняват Здравко Петров и Явор Киряков.

Единият е урбанист, другият - преподавател, общото посред им е че са от Варна, че обичат и София и се въодушевяват от нейната история, която е и част от историята на страната.

 Поглед към къщата на Киро Стефанов (арх. Никола Лазаров, 1921 г.) и кооперацията
© historicalroutes.bg

Поглед към къщата на Киро Стефанов (арх. Никола Лазаров, 1921 г.) и кооперацията " Света София " (арх. Лазар Парашкеванов, 1927-1929 г.) - улица " Московска ".

Това е план, който наблюдава другите интервали от развиването на града и ги показва не по настрана, а в единството на тяхното битие и влияние. Всяко " късче от пъзела на историята " има своето тъкмо несъмнено място в образа на столицата. И макар, че някои от " парченцата " не постоянно ни харесват, те също са част от историята и ни носят знание и памет ", споделят те.

 Декорацията към прозорците и основния вход от вкъщи на Георги Семерджиев на ул.
© historicalroutes.bg

Декорацията към прозорците и основния вход от вкъщи на Георги Семерджиев на ул. " Оборище " 12. Архитекти са Станчо Белковски и Иван Данчов.

Разходката е в две елементи в два поредни дни. Участниците минават през другите архитектурни стилове и столетия на столицата, а също по този начин и през разрухата на две международни войни, царуването на три монарха и ръководството на 72 министър-председателя и 48 софийски кмета. Най-старата постройка е от 4 в, най новата по маршрута - от 1976 година Балове, фешън дефилета, любовни истории, интриги и противоборства, политически убийства и военни жертви - всичко е преплетено в описа на двамата запалянковци.

 Къщата на Бенуш с отчетливата композиция на камък и дърво е строена през 1925 година Адресът е ул.
© historicalroutes.bg

Къщата на Бенуш с отчетливата композиция на камък и дърво е строена през 1925 година Адресът е ул. " Велико Търново " №6.

Участниците в разходката минават около домовете на някои от строителите на модерна България, около софийските дворци, каквито в края на 19 и началото на 20 в. са били банките, научават повече за архитектурните стилове и за приноса на българските архитекти към развиването им. Кой е първият софийски монумент, от къде са предавани първите излъчвания на радиото, коя е първата жилищно-строителна кооперация и къде най-известната софийска модистка е приемала знатните дами...

 Гинекологичната клиника на доктор Функ от 1903 година на бул.
© historicalroutes.bg

Гинекологичната клиника на доктор Функ от 1903 година на бул. " Дондуков " 59 е дело на тандема архитекти Георги Фингов и Киро Маричков през 1903 година

Разказът обаче не е последователен, а накъсан и прескача от една ера в друга съгласно обектите около които се минава. Организаторите авансово са избрали най-хубавите гледни точки, от които даже и познати здания се разкриват от необикновена позиция.

 Хубостта на причудливите сецесионови балкони от постройка на ул.
© historicalroutes.bg

Хубостта на причудливите сецесионови балкони от постройка на ул. " Шипка " 3, сътворени от арх. Никола Юруков.

Авторите на Историческия маршрут избират групата да не е по-голяма от 10 души, тъй че хората да чуват ясно описа, да се усещат свободни да поддържат връзка между тях, да питат, да разясняват, да допълват и поправят. В хода на обиколките се е случило две обитателки на постройка - пример на сталиновия " барок " на бул. " Дондуков ", да поканят участниците да я прегледат от вътрешната страна. Установили, че всеки вход е с друга планировка, а колкото е по-висок етажът, толкоз по-тесни са стълбищата и коридорите.

 Сталински
© historicalroutes.bg

Сталински " барок " от 1954 година, бул. " Кн. Ал. Дондуков " №57

Обиколките се организират всяка събота и неделя. Всеки искащ може да се запише за присъединяване в уеб страницата на " Историческия маршрут ".

 Къщата на професор Райко Горанов от 1912 година на ул.
© historicalroutes.bg

Къщата на професор Райко Горанов от 1912 година на ул. " Дунав " №2 е дело на арх. Карл Хайнрих, ваятел е Андреас Грайс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР