Пентагонът планира да изпрати на Израел десетки хиляди 155-милиметрови артилерийски

...
Пентагонът планира да изпрати на Израел десетки хиляди 155-милиметрови артилерийски
Коментари Харесай

САЩ пращат на Израел десетки хиляди 155-мм снаряди, първоначално предназначени за Украйна

Пентагонът възнамерява да изпрати на Израел десетки хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди, в началото предопределени за Украйна. Количествата към този момент са изтеглени от запасите за изключителни обстановки на американската войска, споделиха пред изданието Axios трима израелски чиновници, осведомени със обстановката.

Израелските сили за защита и военното министерство обявиха на сътрудниците си от Съединени американски щати, че незабавно се нуждаят от артилерийски снаряди, с цел да се приготвят за сухопътна инвазия в Газа - и евентуална ескалация на войната с Хизбула по израелско-ливанската граница, споделят израелски публични лица.

В Пентагона се надяват, че отклоняването на снарядите от Украйна към Израел няма да окаже неотложно влияние върху способността на Киев да се бие против съветските войски.

По-малко ясно е дали военните доставки на Съединени американски щати за Украйна могат да бъдат увеличени, в случай че войната сред Израел и Хамас се трансформира в по-широк районен спор, само че Пентагонът омаловажава тези опасения.

" Ние сме уверени, че можем да подкрепим както Украйна, по този начин и Израел във връзка с техните отбранителни потребности ", сподели пред кореспонденти бригаден военачалник Патрик Райдър, представител на ведомството.

Откакто офанзивата на Хамас против Израел разпали войната на 7 октомври, израелската войска доста усили потреблението на артилерия – както в Газа, по този начин и в конфликти с Хизбула на границата с Ливан.

От началото на 2023 година Съединени американски щати започнаха да изтеглят 155-милиметрови артилерийски снаряди от забележителните си ресурси муниции в Израел, с цел да ги изпратят в Украйна.

По това време израелските военни уведомиха тогавашния министър председател Яир Лапид и министъра на защитата Бени Ганц, че няма непосреден сюжет, при който Израел да се нуждае от незабавна доставка на снаряди.

Всичко това се промени на 7 октомври, признават израелски публични лица.

Боеприпасите, които са били предопределени за Украйна, са били част от оръжейни ресурси на Съединени американски щати, които се съхраняват в Израел като част от съглашение сред двете страни. Само военният личен състав на Съединени американски щати има достъп до местата за предпазване на оръжия. Но съгласно съглашението Израел може да употребява боеприпасите във боен сюжет с утвърждението на Съединени американски щати.

Израел получи достъп до боеприпасите по време на войната си с Ливан през 2006 година, а също и по време на спора в Газа през 2014 година

След офанзивата на Хамас на 7 октомври израелската войска извърши първична оценка на незабавните си потребности от оръжия и я даде на Пентагона.

Едно от настояванията беше да се доставят десетки хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди, с цел да се запълнят изчерпаните ресурси на Съединени американски щати за изключителни обстановки. Съединени американски щати са се съгласили и ще изпратят боеприпасите през идващите седмици.

Американски боен чиновник сподели на Axios, че не може да даде детайлности за съответните оръжия, изпратени в Израел. Според него Министерството на защитата и Транспортното командване на Съединени американски щати имат постоянни благоприятни условия за световно разрастване и доставяне, които могат да продължат да поддържат Израел, както и други страни.

" Ангажирани сме с цялостна съгласуваност в границите на Министерството на защитата. Това включва тясна работа с нашите бойни командвания, с цел да установим кои муниции и съоръжение от инвентара на Съединени американски щати могат бързо да бъдат предоставени за потребностите на Израел ", сподели американският боен чиновник.

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР