Пенсионерите с минимална пенсия от 370 лв. на месец трябва

...
Пенсионерите с минимална пенсия от 370 лв. на месец трябва
Коментари Харесай

Пенсионерите с 370 лв. на месец трябва да получават 43 лв. социално подпомагане |

Пенсионерите с минимална пенсия от 370 лева на месец би трябвало да получават от обществено подкрепяне по 43 лева месечно, с цел да доближат линията на беднотия. За задачата тряба до края на декември да има решение - дали посредством смяна на закона или с разпореждане на държавното управление, тъй като пенсиите ще се изплащат от 7 януари. 

Това стана ясно от думите на депутата от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов по Българска национална телевизия. Законът за бюджета на държавното публично обезпечаване споделя, че минималната пенсия за стаж и възраст от 25 декември ще бъде 370 лева Тази пенсия ще получават 1 044 000 пенсионери, изясни той. 

Важният въпрос е дали ще има хора, които да получават по-малко, в сравнение с тази година. Финансовият министър първо сподели, че няма да има. После се поправи и съобщи, че няма да има пенсионери, които да взимат средства под линията на беднотия, посочи Адемов, който е някогашен обществен министър. 

За 2022 година тази линия е 413 лева - разликата би трябвало да пристигна от обществената система. Финансистите евентуално не вършат разлика и не е конкретизирано дали от осугуряването или от подпомагането да се изплати сумата. Социалното подкрепяне е това, което дава опция да се дадат на пенсионерите сумите до линията на беднотия, изясни Хасан Адемов.

Той разяснява и друга значима смяна в Кодекса за обществено обезпечаване, която дава опция всички трудови и произлизащите от труд пенсии, да се усилят за всяка година стаж с 13,5 на 100 всяка година стаж се усилва. Това ще докара до приблизително нарастване на пенсиите с към 64 лева, изясни още Адемов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР