Сумата от 40 000 лв., която държавата плаща на малките

...
Сумата от 40 000 лв., която държавата плаща на малките
Коментари Харесай

40 хиляди лева не им стигат за пропаганда: Малките партии искат още пари от държавата, за да се рекламират

Сумата от 40 000 лева, която страната заплаща на дребните политически сили за предизборна реклама не им стига и те упорстват бюджетът да удвои тази сума. Това излиза наяве от позицията на дузина обединения, които се жалват в съда, че предстоят два вота, а хазната ще им отпусне средства що се касае за един, написа " ".

Казусът визира така наречен медийни пакети. Това са средствата, които бюджетът обезпечава на партиите и обединенията, които не получават държавна дотация. Всяка такава групировка, която е записала претенденти във всички изборни региони, може да закупува медийна реклама за предизборната си акция за сумата до 40 000 лева, която се заплаща от Централната изборна комисия (ЦИК).

Идеята е по този начин да се приближат възможностите на дребните обединения с огромните, които разполагат с надалеч по-големи финансови благоприятни условия, а и притеглят повече медийно внимание. В предишното обаче са възниквали подозрения, че тази процедура, заложена в Изборния кодекс, разрешава да се източва държавният бюджет.

Преди всеки избор ЦИК афишира с решение изискванията, по които ще разпределя медийните пакети, както и обединенията, които имат право на такива. Така направи и в този момент със свое решение от 7 май.

На мнозина участници във вота обаче тези пари им се виждат малко. Десетина обединения са внесли тъжби против решението на ЦИК във Върховния административен съд (ВАС), който е образувал дело. В листата на недоволните влизат " Левицата ", " Граждански блок ", " Ние идваме ", " Коалиция на розата " и още най-малко 5 други политически сили.

Те считат, че решението е незаконосъобразно и желаят анулацията му, защото с него се дават средства за медийни пакети в размер на 40 000 лева, макар че предстоят два вота – за депутати в Европейския парламент и за Народно заседание.

Вчера обаче Върховен административен съд е оповестил, че жалбите не могат да се прегледат от него и би трябвало да се препратят на Административен съд-София град (АССГ).
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР