Пекин не се кани да промени политиката си спрямо Русия,

...
Пекин не се кани да промени политиката си спрямо Русия,
Коментари Харесай

Пекин не се кани да промени политиката си спрямо Русия

Пекин не се кани да промени политиката си по отношение на Русия, отбелязва пред в. " Росийская газета " проф. Алексей Маслов, шеф на Института за страните от Азия и Африка, по отношение на упованията си от почналия през вчерашния ден 20-и конгрес на Комунистическата партия на Китай, осведоми Българска телеграфна агенция.

За Русия е значимо днешната и съществена политика на Китай да остане неизменима, тъй като тя изцяло устройва Москва. И в случай че съдим по отчета на ръководителя на КНР Си Цзинпин пред конгреса, Пекин не приготвя промени в политиката си по отношение на Русия - както в икономическата, по този начин и в общополитическата. Китай не направи и никакви внезапни изказвания във връзка Украйна, което също устройва Русия. 

Накрая, за нас е значимо, че Си Цзинпин най-вероятно ще остане на власт. Той се потвърди като благонадежден сътрудник. В Китай де факто няма фракционни битки и районните кланове се борят единствено за място, " по-близко до трона ", декларира аналитикът пред московския официоз.

Експертът не счита, че след конгреса ще бъдат направени някакви твърди изказвания, засягащи Съединени американски щати. Той планува " по-силни формулировки " на първия пленум на новия Централен комитет на партията през март.

Сега Пекин се стреми да показва и на света, и на вътрешния пазар, че Китай не дава заден ход и не се поддава на диктата на Съединени американски щати. Това задоволява съвсем всички политически и стопански групировки в Китай. А и доста страни от Централна и Югоизточна Азия, които може да намерят в Китай опора - един тип антитеза на американската политика. Това са най-много Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Индонезия, Малайзия, частично - Мианма и Лаос, също и на процедура всички страни от Шанхайската организация за съдействие, показва Маслов.

Пекин не се отхвърля от своите геополитически и стопански тактики. Например, от тактиката " една страна - две системи " за Хонконг и може би за Тайван. Остава в деяние " Един пояс - веднъж ". Също и концепцията за " единна орис на човечеството " - нова геостратегия на Китай, въпреки и към момента зле дефинирана, само че КНР явно ще се опира на нея, добавя той.

Властта в Китай от ден на ден се персонифицира, както по времето на Мао Цзедун, само че не и на идващите китайски водачи, установи историкът. Според него в новия непрекъснат комитет на Политбюрото на Централен комитет на ККП и в самото Политбюро ще има надалеч повече последователи на твърдата линия на Си Цзинпин.

След форума сигурно ще напусне поста си, след два мандата ръководителят на Държавния съвет Ли Къцян, отбелязва Маслов. Въпросът съгласно него е кой ще го смени - покровител на твърдия антиамерикански курс или, противоположното, човек, който ще се опита да изглади острите ъгли в връзките със Съединени американски щати. Защото точно Съединени американски щати и обстановката към Тайван са главният проблем през днешния ден за Китай, а не Украйна. 

Освен това е прекомерно евентуално с оглед почтената си възраст да се отдръпна Ян Цзечъ, началник на канцеларията на външнополитическата комисия в Централен комитет на ККП. Той вероятно ще бъде заместен от днешния външен министър Ван И - представител на така наречен дипломация на бойните вълци, подкрепящ твърдия курс по отношение на Съединени американски щати. И в случай че държавното управление бъде управлявано от настоящия вицепремиер Лю Хъ, прагматик и доста мощен икономист, в китайското управление може да се появи доста твърда антиамериканска група.

Вече над пет години държавните водачи декларират, че ще продължат курса към подсилване на Народноосвободителната войска на Китай (НАОК). А фактът, че Си Цзинпин включи този тезис в отчета си пред конгреса, демонстрира, че при потребност Китай е подготвен да води война. НОАК към този момент има нов образ и нова конструкция - преустройството й е завършило. Затова сходни изказвания са основни и това визира по-специално Тайван. Пекин може да употребява армията си и механически е подготвен да го стори, в случай че се изостри ситуацията към острова, счита съветският китаист.

Междувременно управляващите изясняват на хората, че КНР все по този начин води обществено насочена политика - с цел да покажат на популацията, че страната има достижения в битката с бедността. Защото сериозен спад в стопанската система има през днешния ден и в Китай. Китайският водач акцентира, че Пекин задейства още по-широка стратегия за отваряне към външния свят. Съответно КНР ще продължи да получава задгранични технологии, освен това още по-активно ще изнася свои лични. На което в действителност ще бъде учреден моделът за развиване на Китай. И това е отговор апропо и на рецензиите, че Пекин от ден на ден се ориентира към вътрешния си живот, заключава Алексей Маслов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР