Пчелите визуализират количествата от ляво надясно, от най-малкото към най-голямото,

...
Пчелите визуализират количествата от ляво надясно, от най-малкото към най-голямото,
Коментари Харесай

И пчелите, подобно на хората, броят от ляво надясно

Пчелите пресъздават количествата от ляво надясно, от най-малкото към най-голямото, съгласно опит, който поддържа хипотезата за теоретично аргументиран и към момента обсъден механизъм при хората: мисловна числова линия, съобщи Франс прес. 

Още преди да се научат да броят, хората имат способността да подреждат въображаемо възходящите величини, нормално от ляво надясно. В култури, които употребяват книжовност от дясно наляво, като арабската, този ред е извърнат.

В резултат на това " тематиката остава предмет на разискване сред тези, които считат, че мисловната линия на числата е вродена, и твърдящите, че тя има културно естество ", споделя Мартин Джурфа от Центъра за проучване на когнитивните качества на животните към университета " Пол Сабатие " в Тулуза, Франция.

Въпреки това, както припомня изследването, оповестено през октомври в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ", скорошна работа с новородени и други гръбначни животни, в частност примати, откри вродено чувство за този механизъм от ляво надясно.

Експериментът, изработен от екипа на професор Джурфа, поддържа тези открития с демонстрацията на еднакъв механизъм при емблематичен тип безгръбначно - пчелата.

" Вече сме потвърдили, че пчелите са способни да броят, минимум до пет, и че обработват информацията по друг метод сред двете си мозъчни полукълба ", напомнят откривателите, написа Българска телеграфна агенция.  " Тази разлика в обработката е налице и при хората, при които тя е една от аргументите  за съществуването на мисловна числова линия ".

Накратко създателите на проучването си задават въпроса  възможно ли е мозъкът на пчелите да подрежда числата, както го вършим ние самите?

Експериментът със особено подготвени пчели в последна сметка демонстрира, че тези инсекти подреждат добре числата по мисловна линия от ляво надясно. Защо обаче някои хора са пощадени от този механизъм? 

Вместо да прави двоичен избор сред вродено и добито, професор Джурфа избира да пази концепцията, че " защото това показване на числата е вродено, културата може да го нюансира, даже да го обърне или в противен случай, да го подчертае. Пчелата, въпреки това, очевидно се придържа към това, което природата й споделя да прави. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР