Пчелите са едни от най-важните насекоми на планетата и едновременно

...
Пчелите са едни от най-важните насекоми на планетата и едновременно
Коментари Харесай

Интересни факти за пчелите, които едва ли знаете

Пчелите са едни от най-важните инсекти на планетата и по едно и също време с това са и извънредно забавни като устройство и метод на живот.

Защо пчелите са толкоз значими? Медоносната пчела е единственото насекомо на Земята, което създава храна, използвана от хората. В една лъжица мед се съдържат повече от 70 значими за човешкия организъм субстанции. Той съдържа седемнадесет пъти повече витамин В2, в сравнение с прасковите. Шестнадесет пъти повече, в сравнение с гроздовият сок, пет пъти повече, в сравнение с сокът в пресните ябълки. Микробите нямат късмет за оцеляване заради огромното наличие на калий в меда.

Вижте някои забавни обстоятелства за пчелите, които може би не сте знаели до в този момент:

Всички работни пчели са женски.

Мозъкът на медоносна пчела-работничка е какъв брой 1 пространствен милиметър, само че съставлява най-плътната неврологична тъкан, на което и да е било животно.

За целия си живот една междинна пчела-работничка създава една супена лъжица и половина мед.

Пчeлитe имaт двa cтoмaxa. Eдиният e тoзи, ĸoйтo изпoлзвaт ĸaтo „ ĸoшничĸa “, зa дa пpeнacят и oбpaбoтвaт нeĸтapa (нapичa ce мeднa гyшĸa), a дpyгият e тoзи, ĸoйтo изпoлзвaт зa xpaнocмилaнe. B мeднaтa cи гyшĸa мoгaт дa cъxpaнявaт oĸoлo 70 мг нeĸтap и ĸoгaтo тя e пълнa, cъдъpжaниeтo ѝ e c тeглo пoчти ĸoлĸoтo нa caмaтa пчeлa.

Продължителността на живота на една пчела-работничка през дейния им сезон е сред 3 и 6 седмици като те безусловно работят до гибел. Оттук идва и изразът „ трудолюбив като пчеличка ”.

Пчелите в никакъв случай не спят.

Много растения разчитат само на инсекти като пчелите, с цел да бъдат опрашени. Те отделят нектар за признателност.

Пчелите в действителност са изключителни инсекти и ние би трябвало да ги пазим!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР