Пазаруването втора употреба отдавна е навик за голяма част от

...
Пазаруването втора употреба отдавна е навик за голяма част от
Коментари Харесай

Над една трета от българите избират да пазаруват секънд хенд

Пазаруването втора ръка от дълго време е табиет за огромна част от потребителите по света, които мислят за природата, разпределят рационално бюджета си и осъзнават силата на устойчивата мода. Позитивната секънд хенд наклонност не подмина България – тя набира все по-голяма известност у нас, трансформира мисленето и дава опция на модерно промишлеността да се промени в позитивна посока.

Близо 50% от българите към този момент осъзнават, че производството на нови облекла има отрицателен резултат върху околната среда, демонстрира национално представително изследване за Remix, извършено от КАНТАР през февруари*. Добрата вест е, че над една трета от хората у нас (37%) постоянно купуват облекла, обувки и аксесоари втора ръка.

За младото потомство извършването на покупки секънд хенд е парещ тренд. Изследването демонстрира, че у нас 40% от младежите, пазаруващи по този метод, купуват фешън артикули втора ръка най-малко един път месечно. Потребителите в тази възрастова категория, живеещи в градовете, са изкушени от опцията да открият нови или маркови продукти. Основна мотивация да се купуват такива артикули е положителното съответствие сред цена и качество, настояват 52% % от пазаруващите.

Съвременните консуматори са наясно, че стилната промишленост е вторият максимален замърсител в света след петролната, а удължаването на живота на текстила е обвързван с опазването на природата. Неупотребяваните или малко носени облекла, които 29% от българите признават, че държат в дрешниците си, могат да получат късмет за втори живот. Потребителите имат опция да изпратят свои непокътнати облекла, обувки и аксесоари посредством услугата „ Продай на Ремикс “/Sell to Remix и да получат средствата за утвърдените артикули, още преди те да бъдат продадени.

Услугата „ Продай на Ремикс “ е неповторима за българския пазар и е част от задачата на компанията в Европа да въодушеви новото потомство да играе дейна роля в зараждащата се стопанска система на препродажбите, която трансформира дрешниците ни и основава по-устойчиво бъдеще за модата. Чрез нея компанията оказва помощ на всеки да направи резистентен избор, когато обновява дрешника си. Препродажбата предотвратява опцията неупотребяваните облекла да попадат в големите текстилни бунища по света, понижава въглеродния отпечатък от производството на нови облекла и икономисва пари на потребителите.

Устойчивият фешън избор не е еднократно деяние, а развой. Можем да се освободим от облеклата и аксесоарите, които към този момент не носим, без това да донесе отрицателни последствия на околната среда и по едно и също време с това да открием нови находки, да спестим средства и да освежим дрешника си.

Световната наклонност за повторна продажба към този момент намира отражение и в навиците на българските консуматори. Над 20% от 25-45 годишните, пазаруващи секънд хенд, са продавали свои облекла повече от един път, а за 13% пък това към този момент е табиет. Потенциалът за позитивно влияние върху околната среда посредством наново потребление на непокътнати облекла у нас в огромна степен към момента остава неосъществен. Очаква се обаче пазарът на облекла втора ръка единствено в Европа да нараства, достигайки 39 милиарда $ през 2025 година и 59 милиарда $ през 2030 година Това демонстрират данните на thredUP, компанията-майка на remixshop.com. thredUP e притежател на една от най-големите онлайн платформи за препродажба на дамско и детско облекло, обувки и аксесоари в Съединени американски щати. По техни прогнози, до 2025 година, пазарът на използвани артикули зад океана ще доближи 77 милиарда $.

* Национално представително изследване за пълнолетното население, предоставено от Remix на КАНТАР. Проучването за навиците на потребителите при извършване на покупки на облекла втора ръка е извършено при започване на месец февруари тази година с персонални изявленията в дома на респондента, въз основа на типов въпросник.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР