Пазарът на труда ще бъде силно повлиян от изкуствения интелект(снимка:

...
Пазарът на труда ще бъде силно повлиян от изкуствения интелект(снимка:
Коментари Харесай

Проучване: Изкуственият интелект застрашава доходите на хората


Пазарът на труда ще бъде мощно повлиян от изкуствения разсъдък
(снимка: CC0 Public Domain)

Изкуственият разсъдък се популяризира с бързи темпове по целия свят и е на път да заплашва приходите на хората. Според изследване на Европейската централна банка, на което се базира Ройтерс, необятното въвеждане на AI ще докара до спад в заплатите на чиновниците на доста компании. В същото време като цяло няма да има доста понижаване на работните места. Изследването обгръща не единствено ИТ бранша, само че и останалата част от пазара на труда.

Дигитализацията, основана на изкуствен интелект, крие опасности главно за младите експерти, настояват създателите на отчета. Но висококвалифицираните чиновници също ще бъдат измежду първите пострадали. Работниците на приблизително равнище, които към този момент са придобили несъмнено количество познания и опит, само че към момента не са се развили задоволително, с цел да бъдат класифицирани като „ старши ”, няма да изпитат въздействието на изкуствения разсъдък върху портфейла си. Светът е цялостен с ИТ служащи на криво-ляво равнище – малко по-опитни от „ младшите ”, само че нежелаещи да се развиват по-нататък.

Резултатите от изследването на ЕЦБ се основават на статистика от 16 европейски страни. Анализаторите преглеждат най-вече тези области на активност, в които изкуственият разсъдък се популяризира и внедрява най-активно. Анализаторите са уверени, че работата на отделите за човешки запаси няма да намалее. Но действителността допуска противоположното – поради AI, съкращенията стават всеобщи.
още по темата
Докладът от проучването може да съдържа несъгласия. Първо, създателите му настояват, че AI няма да повлияе на заплатите на младите експерти, по-късно споделят, че опасността е освен над висококвалифицираните служащи, само че и над нискоквалифицираните. В същото време те упорстват, че най-хубавите чиновници, макар доминирането на AI, ще продължат да бъдат скъпи.

Работодателите се борят да намерят квалифицирана работна ръка даже на фона на икономическата криза, отбелязва Ройтерс. Тя стартира напролет на 2022 година и към този момент докара до всеобщи съкращения в най-големите ИТ компании в света – Microsoft, Amazon, Intel и други

Броят на свободните работни места за „ старши ” експерти непрестанно се усилва с разпространяването на AI, акцентират създателите на документа. В същото време те споделят, че висококвалифицираните служащи въобще няма да пострадат финансово от въвеждането на изкуствения разсъдък. Напротив, анализаторите означават обстоятелството, че към този момент се следят някои „ леко отрицателни ” въздействия на AI върху равнището на приходите им.

Това въздействие на изкуствения разсъдък може да се усили в бъдеще, само че анализаторите не дават прогнози нито за времето, нито за силата на въздействието на AI върху заплатите на „ старшите ” експерти.

„ Технологиите, употребяващи изкуствен интелект, не престават да се създават и ползват ”, се споделя в изследването. „ Голяма част от тяхното влияние върху заетостта и заплатите – и затова върху икономическия напредък и равенството – следва да се види ”.

Авторите на документа акцентират, че дигитализацията и преди е засягала хората в трудоспособна възраст. По-специално, компютъризацията „ показа относителния дял на заетостта измежду полуквалифицираните служащи, което докара до „ поляризация ” – преобладаване на млади и висококвалифицирани експерти ”.

Резултатите от изследването на ЕЦБ и обвързваните с него прогнози е малко евентуално да бъдат 100% съответстващи на действителността във връзка с запазването на работни места на фона на въвеждането на AI. Хората по целия свят към този момент губят работата си – да вземем за пример в обозримо бъдеще изкуственият разсъдък може да остави милиони индийски програмисти без прехранване.

Работниците в колцентровете също не са предпазени. Компаниите от ден на ден вкарват многочислени чатботове и образецът на Duukan, започваща компания, предоставяща услуги за изнесени прът центрове, се откроява на техния декор. През лятото на 2023 година притежателят на стартъпа уволни 90% от личния състав, като го размени с изкуствен интелект, след което компанията записва избухлив растеж.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР