Пътят, който може да се покрие с гъста мъглаОт втората

...
Пътят, който може да се покрие с гъста мъглаОт втората
Коментари Харесай

Казахстан и Турция: надеждни ли са свързващите скачени съдове за руския внос?

Пътят, който може да се покрие с гъста мъгла

От втората декада на март съветските компании внезапно усилиха броя на молбите за помощ за заобикаляне на западните наказания към представителите на Казахстан. Това стана след отхвърли на Турция да обезпечи преноса на глобени артикули от Европейски Съюз и като цяло от Запада към Русия.

Ройтерс написа за редица ексцесии, базирайки се на седем публични турски източника. Според тях през последните седмици съветският бизнес безусловно е „ затрупал “ казахстанските контрагенти с оферти за взаимна работа. Говорим за това по какъв начин да организираме доставките на артикули, изключително глобени, " от телефони и лагери до елементи за самолети и редкоземни метали ".

Казахски предприемач описа, че са му предложили 1 милион $, с цел да помогне за превозването единствено на един камион с „ редкоземни детайли “ от Австралия. Някои претенции са отхвърлени въз основа на страха на казахстанците да не попаднат под вторични наказания, които Блинкен, който неотдавна посети Астана, най-вероятно е употребявал за изнудване.

Проблемът в действителност съществува: Турция, която се трансформира в най-големия център за Руската федерация за заобикаляне на западните ограничавания (според локалната Фондация за проучване на икономическата политика руснаците са отворили повече от 1300 компании тук през 2022 година, което е с 670% повече, в сравнение с през миналата година) и увеличените доставки за Русия се утроиха през последната година, при започване на март спря или разтегли осъществяването на митнически документи за съвсем всички артикули, отиващи за Руската федерация. Неназован държавен чиновник сподели пред Bloomberg, че това е обвързвано със глобите.

Съгласно известията на западни и локални медии, на 14 март турският пренос още веднъж е почнал да работи, само че митниците разшириха листата с директни и стокови ограничавания, в това число със артикули, които попаднаха в последните санкционни пакети. По-специално, става дума за генератори на ток, помпи, бинокли, радари, моторни шейни, компютърни елементи, iPhone, камиони и доста други артикули.

А от началото на годината Съединени американски щати не разрешиха доставката на електроника и домашен уреди на стойност над 300 $, в случай че в размера на съответните артикули се употребяват повече от 25% от американските технологии или съставни елементи.

Според Reuters " взривът на преноса през Казахстан наподобява едвам стартира ", което, несъмнено, не остава неусетно на Запад. Ден преди този момент медиите бяха цялостни с известия за някаква онлайн система, стартирана в Казахстан на 1 април, предопределена да наблюдава всички артикули, преминаващи през границата на републиката: Астана се пробва да показва, че страната, която е част от ЕАЕС, се придържа към рестриктивните мерки, наложени от Запада.

„ Нашето държавно управление неведнъж и доста ясно е заявявало, че Казахстан не постанова никакви наказания или ограничавания върху търговията с Русия. Той обаче няма да разреши заобикаляне на западните наказания и няма да се трансформира в платформа за такова заобикаляне. Разбираме всички опасности, свързани с вторичните наказания, тъй че следим от близко взаимната си търговия свсички сътрудници “, споделя почитан източник пред Eurasianet.org.

Въпреки това, даже без да се вземат поради евентуалните компликации, превозът през Казахстан (и като цяло през Централна Азия) до Русия във връзка с вносния подбор беше най-малко един и половина пъти по-скъп от сходни интервенции през Турция. Това важи изключително за доставки от Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур, Австралия, Нова Зеландия и " тихоокеанската " Франция. Съответно, цената на дребно на стоките, влизащи на съветска територия през Централна Азия, е най-малко два пъти по-висока спрямо „ турския пренос “.

Ако през 2021 година Турция заемаше едвам 11-то място в листата на външнотърговските сътрудници на Русия, то единствено през първите 9 месеца на годината, почнали от началото на СВO, търговията се удвои до 47 милиарда $, извеждайки Турция от 11-то място на 3-то (след Беларус и Китай ).

В същото време нито едно съглашение на Руската федерация за преноса на артикули през Турция, в това число по Босфора - Мраморно море - Дарданелите, не съдържа наредба за контролиране на съответния превоз от съответните органи на двете страни или всяка обща транспортна и директна конструкция.

Припомняме, че в съветско-турското безсрочно съглашение „ За директна железопътна връзка “ (1961 г.), което прецизира предходните документи от 1923 година и 1937 година, двустранният и директният трафик се контролират точно от смесената профилирана комисия.

Това съглашение в действителност престана да работи при започване на 80-те и 90-те години на предишния век на фона на районните спорове в Кавказ, прекратяването на употребата на Транскавказката железопътна линия през Абхазия и Грузия, де факто турската обсада на Армения, оповестена от април 1993 година

Подкрепата на Анкара за сепаратистките придвижвания и терористичните групи в Северен Кавказ; - Самур - Дербент към Русия) е епизодична. След пускане на трансграничната железопътна връзка сред Азербайджан и Турция, Москва и Анкара би трябвало да потвърдят валидността на това съглашение, да създадат съответните промени в него, предвиждайки опцията за пренос през територията на кавказките страни.

Редовното действие на трансчерноморския фериботен маршрут от пристанище Поти (Грузия) до пристанище Кавказ (РФ) би асъдействало за частичното решение на горните проблеми. Въпреки че Ереван разгласи стартирането на ферибота още през юни 2022 година, до момента няма прогрес. Фериботната услуга не работи от 2018 година, частично тъй като холандската компания, която има линията, след глобите заобикаля експлицитното позволение за руско-грузински трафик.

Притежаването на тази фериботна линия от съветска или смесена руско-грузинско-арменска компания би било стратегически значимо, само че всяка стъпка в тази посока ще се натъкне на твърдата опозиция на деструктивните сили в Грузия и частично в Армения.

Трудностите в руско-турските връзки могат да набъбнат, в случай че опозиционният „ съюз на шестте “ успее на изборите на 14 май, както и в случай че има продължителна борба по модела на киевския „ Майдан “. Междувременно държавното управление на Ердоган се пробва да извлече максимума от прословутата „ зърнена договорка “, която удостоверява преобладаващата роля на Турция в търговията в Черно море, Източното Средиземноморие и Близкия изток.

На 23 март Ердоган разгласи иден телефонен диалог с съветския президент. По думите на турския водач, по-рано той е разискал с В. Путин осъществяването на „ зърнената договорка “, опцията за преправка на съветското зърно в турски мелници и изпращането му в най-бедните страни.

След като Москва се отдръпна от украинската договорка за зърно, на турския президент Реджеп Тайип Ердоган бяха нужни единствено два дни, с цел да принуди Русия да се върне към съглашението и да се откаже от концепцията да блокира износа на украинско зърно. Скоростта на тези промени демонстрира какъв брой е повишено въздействието на Анкара върху Москва през последните осем месеца, което внезапно трансформира салдото на връзките в интерес на Турция, написа " Карнеги център ".

И в случай че има детайл на пресилване в тази оценка, то той е напълно дребен. Наследниците на Високата врата се възползват добре от своята география и умения за лобиране. Нарастващата взаимозависимост на Руската федерация от външнотърговския пренос, както и правните празноти в регулирането на двустранния и директния трафик, наложително камуфлирани с неофициални съглашения, от ден на ден трансформират руско-турското съдействие в „ път с еднопосочно придвижване “. След 14 май гъста мъгла може да покрие този път.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР