Пациентски организации Заедно с теб излязоха с позиция обръщение към

...
Пациентски организации Заедно с теб излязоха с позиция обръщение към
Коментари Харесай

Пациентски организации Заедно с теб остро разкритикуваха шефа на НЗОК

Пациентски организации " Заедно с теб " излязоха с позиция послание към министър-председателя Бойко Борисов по отношение на обвиняванията на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Дечо Дечев за неточна работа на Фонда за лекуване на деца.

Пенка Георгиева от " Заедно с теб ", която също по този начин е член на Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца през последните две години, показва остро възмущение от " опитите на доктор Дечо Дечев да дискредитира работата на Обществения съвет, манипулирайки обществото само за да оправдае неразумното и нормативно импровизирано решение за прекосяване на Фонда за лекуване на деца към НЗОК ".

Според Георгиева в Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца е елитът на българското детско опазване на здравето - " почтени лекари, отдали живота си с професионализъм години наред за българските деца ", също и представители на медиите и неправителствените организации.

Тя твърди, че всички членове на Обществения съвет постоянно строго съблюдавали спазването на разпоредбите на работа на Фонда.

" Всяко болно дете, без значение дали ще се лекува в чужбина или в България, има оферта, касаеща консумиране на дотацията от страната в размер на 12 милиона лв. плюс сумите, събрани от дарения и санкции, за които Общественият съвет носи отговорност ", показва Пенка Георгиева.

Тя уверлява, че всяко дете изрично е гласувано от Обществения съвет за утвърждение при съществуване на такава оферта за сумите до стотинка по дотацията и даренията.

В позицията се добавя следното, като текстът надолу е без редакторска интервенция:

Някои деца, които се нуждаят от лекуване в чужбина с изключение на тази оферта за суми, платими от Фонда, касаещи възнаграждения на непознати лекари, логистика и лекуване, невключено в заплащаното от Системите за съгласуваност за здравна и обществена сигурност в Европейски Съюз, се нуждаят от издаването на формуляр S2 от НЗОК. Когато лекуването е в страна, където са въведени диагностично-свързаните групи да вземем за пример, непознатата болница не може да даде подробна информация авансово по отношение на формуляр S2, а в края на лекуването. Формуляр S2 се управлява и издава от НЗОК (или от Министерство на здравеопазването когато става на въпрос за трансплантации, например). Ако доктор Дечо Дечев вижда нередности във формулярите S2, издавани и следени от НЗОК, да уволни подуправителя си доктор Йорданка Пенкова, която се допуска, че не е упражнила нужния надзор в този интервал, а не да насочва обвинявания към Обществения съвет, с единственото си предпочитание да го отстрани, с цел да не пречи на лобистки ползи. В тази връзка задавам въпрос: счита ли доктор Дечо Дечев да стопира тези заболели деца, които се нуждаят от лекуване и за които би трябвало да издава формуляр S2 за лекуване в страни, в които са въведени диагностично-свърззани групи да вземем за пример или да забавя деца, незабавно нуждаещи се от лекуване? Ако това е по този начин, значи още един път показвам противоречие Фондът да премине към НЗОК, защото тази група заболели деца ще е дискриминирана и Управителят ще пести средства, отказвайки лекуване на деца. Ако Управителят смята, че ще издава формуляри S2 за лекуване на децата по диагностично-свързани групи да вземем за пример, за които сумата е ясна на края, тогава упорствам обществено да се извини на Обществения съвет за отправените обвинявания и манипуции.
Относно обвиняванията за злоупотреби с логистиката за децата от Фонда за лекуване на деца смятам, че това е недоказано обществено обвиняване от доктор Дечо Дечев към институцията Министерство на здравеопазването, защото транспортните разноски се заплащат от компания, спечелила социална поръчка. Очаквам Министърът на опазването на здравето да отбрани институцията Министерство и да направи инспекция правомерно ли е извършена тази социална поръчка и по отношение на активността на спечелилата компания.
От Пациентски организации " Заедно с теб " задаваме следните въпроси и настояваме за ясно написани нормативни уредби от НЗОК:
а) Как ще става заплащането на възнаграждения на лекари в чужбина за децата, както и транспортни разноски и такива по настаняване, постоянно в самата болница, защото НЗОК може да заплаща съгласно настоящото законодателство единствено медицински действия?

б) Сега Фондът за лекуване на деца заплаща медикаменти в България за тежки онкологични болести и други, невключени в реимбурсната листа на НЗОК, както и медицински храни. Как ще се заплащат в бъдеще?

б) Медицинските произведения, които до момента заплаща Фондът. В момента не виждаме огромна част от тези произведения в реимбурсната листа на НЗОК. Това значи отводи за лекуване и икономисване на средства от НЗОК против живота и здравето децата.

в) Осигуряване на лекуване на деца отвън Европейския съюз. Как счита Управителят на НЗОК да позволи този проблем, защото съгласно настоящото законодателство това е невероятно и тези деца ще са дискриминирани.

г) Как счита Управителят на обезпечи бистрота в работата по отношение на децата, като активността ще се реализира от чиновници на заплата към него и е ясно, че е няма да посмеят да алармират за каквито и да са нередности? Има и редица други въпроси. Преминаването на Фонда за лекуване на деца към НЗОК на мрачно и небрежно без ясни правила и при безусловно отвращение за пояснение от Управителя на НЗОК основава голямо напрежение измежду родителите на заболели деца. Управители на НЗОК, министри и други управленци идват и си отиват, само че ние, пациентите оставаме и не сме съгласни всеки да си прави неразбираеми опити с болните деца на България!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР