Патологията при неврологичните заболявания се подмладява“ в сравнение от преди

...
Патологията при неврологичните заболявания се подмладява“ в сравнение от преди
Коментари Харесай

Пада възрастовата граница при мозъчните инсулти

Патологията при неврологичните болести се „ подмладява “ в съпоставяне от преди 20 години, твърди доктор Евгени Хараланов, шеф на Отделението по нервни заболявания в горнооряховската болница. Сега възрастовата граница при мозъчните инсулти е сред 45 и 60 години, до момента в който преди десетилетия пациентите, покосени от тази болест, са били във възрастовия диапазон от 55 година до 70 години. Неврологът регистрира още, че за последните години тези болести са се нараснали с над 30%. От началото на годината до края на октомври през отделението са минали 1232 пациенти, като това е едно от най-натоварените отделения в МБАЛ „ Свети Иван Рилски “. „ Отделението ни е доста натоварено с натоварен бранш и тежкоболни, които се нуждаят от бързи решения и обслужване още от Спешна помощ, взаимно с реанимация “, разяснява доктор Хараланов.

В това поделение мозъчният инсулт е най- тежкото заболяване като патология, като по думите на доктор Хараланов клиничните пътеки са недофинансирани от НЗОК с оглед рехабилитацията и ресоциализацията на болния. Мозъчният инсулт е крайният стадий от затрудненията на сърдечно- съдовите болести. „ България е на челните места по инфаркти и инсулти, разяснява още доктор Хараланов, и добавя, че работата на медиците, които ги лекуват, е обществено значима. „ Обикновено тежките случаи се поемат от общинските или регионалните лечебни заведения “. Други тежки патологии в отделението са мозъчните кръвоизливи и болесттите на периферната нервна система (радикулити, плексити, полиневропатии), които заемат огромен % от размера на работа.

Едни от сериозните фактори за тези заболявания са нелекуваните диабет и хипертония. Д-р Хараланов регистрира, че има растеж на затрудненията от диабет като диабетна полиневропатия мононеврити, дископатии и други През последните години се усилват и тежките вирусни болести като менингити, енцефалити, автоимунна полиневропатия. В отделението се чака въвеждането на актуален сложен скенер, средствата са обезпечени от Община Горна Оряховица. С модерния уред ще се увеличи качеството на диагностиката както на неврологичните болести, по този начин и на тежката патология, която касае гастроентерологични, нефрологични и онкологични болести, показва още доктор Хараланов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР