Първото в историята зимно Световно първенство по футбол има своите

...
Първото в историята зимно Световно първенство по футбол има своите
Коментари Харесай

Как Катар реши казуса с терените за Световното

Първото в историята зимно Световно състезание по футбол има своите провокации във връзка с изискванията, организацията и доста елементи.

В просторен материал английският споделя за това по какъв начин катарците се оправят с един от огромните проблеми - тревата на стадионите. Дори не се разяснява, че би трябвало да е съвършена.

Температурите в Персийския залив са приблизително над 50 градуса сред май и септември, което прави развъждането на елементарна трева меко казано комплицирано.

Ето за какво са импортирани милиони семена, наети са десетки чиновници и са насадени огромни площи с аварийни терени, ако някой от главните се нуждае от зачимяване за малко време.

Стотици тонове тревни семена са докарани от Съединените щати със самолети, с цел да задоволят потребностите на осем терена на стадионите - седем от които нови. Както и на 136 подготвителни стадиони.

„ Игралната повърхнина не би издържала без верните тревни семена заради климата и изискванията в Катар “, разяснява пред “Дейли мейл ” Дейвид Греъм от компанията “Аспайър търф ”, виновна за терените.

Всеки нов терен се е нуждаел от 50 000 литра обезсолена морска вода дневно през лятото, нещо, което към този момент скандализира еколозите.

През септември пък благодарение на специфична система на тревата беше пуснат охладен въздух, което я направи задоволително издръжлива, с цел да може да одобри шампионата през ноември и декември.

„ Когато има изхабяване, желаете тревата да продължи да пораства, с цел да се възвърне “, добави Хайтам Ал Шарейф, член на екипа за поддръжка в Катар.

В момента пиковите температури падат, което е добре за тимовете, само че не толкоз за градинарите, които са наясно, че зимният райграс може да спре регенерацията на терените.

Химически коктейли и подземна система за понижаване на влагата са употребявани за унищожаване на риска от гъбички по тревата - още един проблем.

Световно състезание в Катар коства почти 8 милиарда $ до момента - най-скъпото в историята. Така не е изненадващо, че уредниците имат проект Б, ако някой от терените стане неосъществим за игра.

Планът включва плантация на север от столицата Доха, покриваща 40 стадиони в цялостен размер - там пораства аварийна трева.

Един терен може да бъде сменен и приспособен за игра за осем часа, споделят уредниците. Това е двойно по-бързо от досегашните най-хубави достижения в това отношение.

Първият тест ще пристигна на 20 ноември, когато Катар ще се изправи против Еквадор в мача на откриването.

Освен терените, това Световно ще бъде първото, в което тимове и последователи ще могат да се възползват от преимуществата на климатика. Дори когато наближава зимата, температурите могат да доближат 30 градуса по Целзий в елементи от деня.

Охладеният въздух ще се подава през устройства на трибуните и дюзи на терена. Въздухът се изтегля, охлажда се, филтрира и още веднъж се изтласква.

Това е плод на въображението на инженера доктор Сауд Гани, именуван доктор Куул. Той го е заимствал от климатика в колата.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР