Първият и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов ще

...
Първият и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов ще
Коментари Харесай

В Москва: Погребват Михаил Горбачов

Първият и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов ще бъде заровен през днешния ден в Москва. Церемонията няма да е равносилна на държавно заравяне и ще мине без наличието на президента на Русия Владимир Путин. Той постави цветя пред тялото на Горбачов в болничното заведение, в която умря някогашният руски водач.

Путин оправда отсъствието си от погребението с задължения като интернационален телефонен диалог и подготовка за пътешестване в съветския Далечен изток идната седмица.

Сравнително по-скромната погребална гала отразява комплицираното отношение на Кремъл към наследството на Горбачов, който е уважаван на Запад поради прекратяването на Студената война, само че е презиран от мнозина в родината си поради разпадането на Съветския съюз и последвалия стопански провал, принудил милиони хора да живеят в беднотия.

Горбачов, който умря във вторник на 91-годишна възраст, ще бъде заровен на Новодевическото гробище в Москва до брачната половинка си Раиса. Преди това ще има траурна гала в Колонната зала в Дома на съюзите, емблематична постройка покрай Кремъл, която се употребява за държавни погребения още от руско време. Тук е било и поклонението пред тялото на умрелия Сталин.

Въпреки избирането на това влиятелно място Кремъл се въздържа да назова церемонията държавно заравяне. Ако Кремъл беше оповестил държавно заравяне за Горбачов, това щеше да направи по-трудно за Путин да пренебрегне събитието. Щеше да се наложи и Кремъл да изпрати предложения на задгранични водачи, нещо, което съветското президентство явно не е желало да прави в изискванията на покачващо се напрежение със Запада поради войната в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин, който в миналото назова разпадането на Съветския съюз " най-голямата геополитическа злополука на века ", избягваше да подлага на критика Горбачов персонално, само че неведнъж го е упреквал, че не е обезпечил писмени задължения на Запада, че НАТО няма да се уголемява на изток.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР