Първите 375 от общо 636 метра от канала, свързващ езерото

...
Първите 375 от общо 636 метра от канала, свързващ езерото
Коментари Харесай

Почистиха езерото Вая, пеликаните се завърнаха

Първите 375 от общо 636 метра от канала, свързващ езерото Вая с Черно море към този момент са почистени. От дъното на канала са отстранени бетонови фундаменти на разрушени савачни решетки, битова техника, автомобилни гуми, железни боклуци, камъни. Сред компликациите, които е срещнала компанията, ангажирана с почистването, е открито съществуване на комуникации(кабели), които се е наложило да бъдат изместени от обсега на канала.

Сред тръстиките, тинята и папура служащи на почистващата компания се натъкват на неприятна находка – нерегламентирано бунище, включващо цялостно многообразие на боклуци от бита – консерви, кутии от бои и масла, гуми, тенекии от сирене и други
 1_1000x750  2_1000x665
Съоръжението основава проблеми на локалните хора от 20 години насам. Периодични наводнения, вреди за хиляди левове върху складови пространства и инфраструктура, затрудняване на придвижването по основната пътна артерия в посока Созопол, предпоставки за транспортни катастрофи са част от тях.

След почистването, във водите на езерото още веднъж има пеликани, оповестиха от регионалната администрация. След направено проучване е открито, че индикаторите на водата са изцяло усъвършенствани, което отсега нататък ще дава все по-добри резултати върху разнообразието на флората и фауната във водоема.

Предстои и втори стадий, с цел да се довърши дефинитивно почистването на канала. Необходими са 358 213 лева, оповестиха от регионалната администрация на Бургас. Екипът на регионалния шеф Вълчо Чолаков към този момент е кандидатствал с план, с който посредством европейско финансиране ще бъде почистено новооткритото бунище, останалите 261 м от канала и ще бъде доизграден пътят за обслужване и поддръжка на оборудването.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР