Първата половина на 2018 година е отличен период за окончателното

...
Първата половина на 2018 година е отличен период за окончателното
Коментари Харесай

Заев счита, че началото на 2018-та е идеално за решаване на спора за името

Първата половина на 2018 година е отличен интервал за окончателното решение на разногласието за името и Македония да направи крачка напред - да получи дата за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз и автоматизирано да официализира поканата от НАТО за участие, македонският министър председател Зоран Заев при визитата си през днешния ден в град Прилеп, в централната част на страната, оповестява БГНЕС.

Според него " към момента не се водят договаряния всъщност за името " . Коментарът е във връзка на вчерашното изказване на неговия вицепремиер Кочо Ангюшев, че за него са еднообразно допустими наименованията като: Горна, Северна или Нова Македония.

" Съществува увереност за разрешаването на този проблем " , сподели още македонският министър-председател, представен от държавното радио в Скопие.

 Македония и България са обречени на съдействие
Македония и България са обречени на съдействие

Договорът с България не може да задоволи всички, счита Георге Иванов

Едно взаимно задоволително решение за името би трябвало да почита нашата национална еднаквост. Не може идентичността на жителите и конституционното име на страната да бъдат сложени на търг, акцентира македонският президент в годишното си послание към нацията.

Той счита, че е належащо прецизното придържане към рамката, в която се водят диалозите за името - Устава на Организация на обединените нации, резолюциите на Съвета за сигурност, Временното съглашение и решението на Международния съд.

" Поради осемгодишния си опит не съм нито оптимист, нито черноглед, а съм реалист. Реалността е, че решението на въпроса за името стана пленник на бюрокрацията на НАТО и Европейски Съюз. Поради това решение за разликите към името с Гърция би трябвало да се търсят единствено в границите на Обединените народи, където сме равноправни ". Иванов акцентира, че в това време Скопие би трябвало да почита интернационалното право и поетите интернационалните съглашения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР