Първата и основна цел на потребителската такса е да регулира

...
Първата и основна цел на потребителската такса е да регулира
Коментари Харесай

Д-р Панайотов: Професията на общопрактикуващите лекари трябва да стане атрактивна

„ Първата и съществена цел на потребителската такса е да контролира потока от пациенти и да защищава здравната система от свръхизползване на услугите. На всички е ясно, че нещо, което е гратис, ще бъде експлоатирано безпределно. “ Това сподели пред bTV доктор Пламен Панайотов, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас.

Той съобщи, че втората й функционалност е така наречен копеймънт, в допълнение възнаграждение, защото множеството от услугите, заплащани от Здравната каса, не са на пазарни, а на по-ниски цени.

„ Искаме да се върне остарялото състояние отпреди 2012 година, когато беше замразена потребителската такса, и тя да бъде обвързана с минималната работна заплата. Така ще има актуализиране, ще бъде съобразена с изменящата се конюнктура и със обстановката в България, а и в Европа. Тази такса съществува в цяла Европа “, сподели доктор Панайотов.

На въпрос дали близо 8 лева такса ще бъде по джоба на всички нуждаещи се и припомняне, че има и огромен брой хора, които са освободени от нея, доктор Панайотов отговори, че за някои хора тази такса е ниска, за някои естествена, а за някои – доста висока. „ Социалнослабите могат да бъдат обезщетени от Социалното министерство. Идеята ни е всички да заплащат потребителска такса, с цел да има равнопоставеност, а който е освободен от нея, таксата му да бъде заплащана от съответната институция. Не приказваме единствено за пари. Професията на общопрактикуващите лекари би трябвало да стане атрактивна “, добави той.

По думите му ниската такса е причина освен за дефицита на фамилни лекари, само че и на сестри и сътрудници в лекарските практики.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР