Партиите се борят усилено, за да спечелят подкрепата на миньорите

...
Партиите се борят усилено, за да спечелят подкрепата на миньорите
Коментари Харесай

И в Полша, като в България, въглищните централи се оказват конфликтна точка

Партиите се борят интензивно, с цел да завоюват поддръжката на миньорите преди вота в неделя - даже в случай че това значи да им дават празни обещания.

 

Полша към момента създава 70% от електрическата енергия си от каменни и лигнитни въглища. В сраната има 80 000 миньори, подкрепяни от мощни профсъюзи, съсредоточени основно в южния район на страната Силезия.

 

Това е и районът на съмненията в изборите, които се водят като екзистенциална борба за бъдещето на страната.

 

Двете съществени партии - проевропейската Гражданска платофрма на Доналд Туск и националистическата партия " Право и правдивост " (PiS) на Ярослав Качински - се борят за всеки спомагателен глас, защото изследването на POLITICO демонстрира, че нито една от тях няма да завоюва задоволително места, с цел да ръководи сама.

 

" Това е доста значим район ", сподели Зджислав Краснодембски, евродепутат от PiS в енергийната комисия на Европейския парламент, като добави, че миньорите към момента са " значими, мисля, че освен за " Право и правдивост ", само че като цяло за всички ".

 

Когато Туск и министър-председателят на PiS Матеуш Моравецки организираха предизборна акция в Катовице в четвъртък, никой от тях не сподели доста за бъдещето на въглищните мини в района.

 

Но избягването на този наболял въпрос - и избягването на спор с авторитетните профсъюзи на въглищарите, които преди две години принудиха държавното управление да подписа съглашение за последователно прекъсване на потреблението на въглища до 2049 година - може да е част от тяхната тактика.

 

" Очакваме това или идващото държавно управление да се придържа към договорката ", съобщи ръководителят на миньорския синдикат Sierpień `80 Богуслав Зитек, като добави, че миналогодишната енергийна рецесия, обвързвана с нахлуването на Русия в Украйна, значи, че " държавното управление би трябвало да бъде гъвкаво във връзка с метода, по който ще стигнем до 2049 година, тъй като може да се окаже, че стопанската система няма да се оправи без въглища ".

 

Извличане на средства

 

В предизборната акция доминират тематиките за разноските за живот, върховенството на закона и миграцията, до момента в който позициите на двете партии във връзка с енергетиката се сближават, защото и двете са съгласни с окончателното преустановяване на потреблението на въглища, споделя Йоанна Мацковяк-Пандера, ръководител на мозъчния концерн Forum Energii, и с най-малко двойното увеличение на каузи на възобновимата сила.

 

" Изглежда, че в Полша има консенсус във връзка с последователното унищожаване на въглищата ", сподели тя, " това е нещо, което е много удивително спрямо това, което имахме [на изборите] преди пет години ".

 

Но на избори, на които залогът е доста огромен, партиите прибягват до подаяния, обрати и измами, с цел да привлекат поддръжка.

 

Това лято държавното управление вкара " изключителни облекчения " за въглищния бранш, сподели Мацковяк-Пандера, в това число четири години заплатен отпуск и големи компенсации при овакантяване.

 

След това предишния месец, когато най-големият полски производител на електрическа енергия PGE разгласи нова тактика за реализиране на индиферентност във връзка с климата до 2040 година, което би означавало да се откаже от въглищата до 2030 година, въглищните профсъюзи избухнаха - принуждавайки следената от страната компания да анулира проектите си заради натиска на държавното управление.

 

И двете партии също по този начин поеха задължения за отвод от въглищата, които са несъвместими с действителността в бранша.

 

Докато PiS удостовери поддръжката си за крайния период 2049 година, предишния месец Гражданската коалиция тихомълком се отхвърли от задачата си да се откаже от въглищата до 2035 година в обновената си предизборна стратегия.

 

Това беше " политически инструмент за приемане на гласовете на миньорите ", сподели Роберт Томашевски, анализатор в мозъчния концерн Polityka Insight, като уточни обстоятелството, че Туск също по този начин даде обещание да понижи излъчванията със 75% до 2030 година - невъзможна задача без затваряне на мините.

 

Според него множеството мини в Силезия ще би трябвало да бъдат затворени " при започване на 2030 година ", защото дълготрайните контракти за доставка на електрическа енергия изтичат, възходящите разноски понижават маржовете на облага на въглищните централи, а най-късно до 2028 година разпоредбите на Европейски Съюз ще забранят държавните дотации.

 

" Всички са нечестни ", сподели Томашевски, " и " никой не приказва почтено с естествените миньори ".

 

Краснодембски, евродепутат от PiS, съобщи, че държавното управление " в никакъв случай няма да заплаши енергийната ни сигурност ", нито ще " изложи на риск обществения мир в нашата страна ".

 

Но Артур Вичорек, претендент на Зелените, който се бори за място в Катовице под знамето на Гражданската платформа, съобщи, че е извънредно време да се огледа в очите на обстоятелствата.

 

" Казвам [на гласоподавателите] напряко ", сподели той, " до 2030 година ще забележим края на въгледобива в Полша и това, от което районът се нуждае, е промяна, която е обективна и му оказва помощ да премине към зелена стопанска система ".

 

 

Текст на Виктор Джак и Войчех Кош в. Преводът е на Илияна Маринкова, заглавието - на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР