Партений: Договорът между България и Македония е написан с кръвта

...
Партений: Договорът между България и Македония е написан с кръвта
Коментари Харесай

Партений: Договорът между България и Македония е написан с кръвта на нашите предци

Партений: Договорът сред България и Македония е написан с кръвта на нашите предшественици
Категорично поддържаме Договора за добросъседство и другарство сред България и Македония. Това съобщи игуменът на Бигорския манастир архимандрит Партений, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Архимандрит Партений, който е свещеник на най-големия и влиятелен манастир в Македония „ Свети Йоан Предтеча “, бе почетен с премията „ “Европейски жител “ в Народното събрание. На церемонията участваха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, евродепутатът Андрей Ковачев, политици, депутати и общественици.

[b]„ Оставаме твърдо зад постигнатия Договор за добросъседски връзки, другарство и съдействие сред Република Македония и България, който е написан с кръвта на нашите предшественици и за наслада на техните душите. [/b]Изпълнението на този контракт би трябвало да бъде в духа на зачитането на взаимните особености, той не би трябвало да се трансформира в причина за ненужни раздори, съблазни и изстудяване на връзките. Защото всичко, което предизвиква отчуждение, негативен заряд или ненавист - това не е дело Евангелско, а затова няма да има и благословията на боголюбивите ни предшественици “, сподели архимандрит Партений.

[b]Той насочи апел към политиците от двете страни да задълбочат съдействието, като за задачата се сътвори нужната транспортна инфраструктура, която към момента липсва сред България и Македония.[/b]

„ Бих желал да насочва апел към политиците от двете страни. А точно, когато приказваме за задълбочаване на съдействието, културните и икономическите връзки сред нас, от изключителна значимост е нашите страни да работят и за възстановяване на транспортните връзки, тъй като, идвайки насам, още един път си убедих какъв брой неприятна инфраструктура съществува сред Македония и България. Това за жалост основава действителни компликации пред нашето доближаване “, сподели игуменът на Бигорския манастир.

[b]Архимандрит Партений прикани за братска поддръжка от България по пътя на евроинтеграцията на Македония. „ Като всеки брат България би трябвало да прости и да схваща “, сподели той.[/b]

Говорейки за високата премия "Европейски гражданин", свещеник Партений изрази признателност за оказаната чест, която идва от най-висшия законодателен орган на обединена Европа, чиито идеологически основи почиват върху християнските полезности и правила. „ Ето за какво имам вяра, че идеалите на Европа в бъдеще ще бъдат изцяло съвместими с тези на Христовото Евангелие, където в действителност съществува съвършен модел за едно идеално общество. В последна сметка, християнството е това, което дава цялостна независимост освен на човешката персона, само че и на народите по света. За мен е особена чест, че съм първият православен духовник и духовник, който се сдобил с тази почетна премия на Европейския парламент “, сподели той.

Игумен Партений благодари за премията и за топлината, с която е посрещнат от България и нейния парламент. „ Още един път сърдечно ви благодаря! “, съобщи той в умозаключение. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР