Парламентът прие процедурни правила за избор на шефовете на Българската

...
Парламентът прие процедурни правила за избор на шефовете на Българската
Коментари Харесай

Парламентът гласува правила за избор на шефове на БНБ, здравната каса и Сметната палата

Парламентът одобри процедурни правила за избор на шефовете на Българската национална банка (БНБ), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Сметната палата.

Мандатите на шефовете на трите институции са изтекли отдавна. Подобна е обстановката и в голям брой други регулаторни органи.

Една от задачите, които обединенията подкрепили държавното управление на Николай Денков - „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ППДБ) и ГЕРБ-СДС , си сложиха беше избирането на нови шефове на всички регулатори.

Във всички гласувания в петък не участваха представителите ППДБ , които и упрекнаха ГЕРБ, че вземат участие в скрити болшинства с Движение за права и свободи и „ Възраждане “.
Процедурата за Българска народна банка
Депутатите гласоподаваха, че предложенията за претенденти за шеф на Българска народна банка ще се вършат от всяка от парламентарните групи. Те ще се внасят във финансова комисия. За това обособените групи ще разполагат със идващите 14 дни. След приключването на този период ще стартират и чуванията на номинираните, които ще се случват в комисията и Народното събрание.

Всички претенденти ще бъдат проверявани за принадлежност към някогашната Държавна сигурност (ДС) и разследващите служби на Българската национална войска (БНА) .

Кандидатът ще се счита за определен, в случай че получи повече от половината гласове на депутатите в зала. Ако това е годно за повече от един претендент, то победител ще бъде този, който е събрал повече гласове от другия.

Предложените правила бяха подкрепени от 89 депутати, 41 бяха „ срещу “, а 24 се въздържаха.

Мандатът на сегашния шеф на Българска народна банка Димитър Радев изтече през юли 2021 година Той беше определен през 2015 година по предложение на ГЕРБ с гласовете на Реформаторския блок, АБВ, БДЦ и част от Движение за права и свободи.

Опит за избиране на нов началник на банката имаше през 2022 година, когато на власт беше кабинетът „ Петков “. Тогава се стигна до, а в последна сметка до избор не се стигна.

Българска народна банка упражнява банков контрол и може да контролира активността на комерсиалните банки. Тя има пълномощия във връзка с паричната политика на страната. Управителят управлява и управлява активността на Българска народна банка. Той се избира от Народното събрание и е с мандат шест години.
Процедурата за Сметната палата
Процедурата за избор на началник на Сметната палата бяха същите като тези за началник на Българска народна банка, а единствената разлика беше срокът за внасяне на кандидатури, който е седемдневен.

В поддръжка на разпоредбите гласоподаваха ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи . „ Възраждане “ бяха „ срещу “, а Има Такъв Народ бяха „ срещу “ или се въздържаха.

Стартирането на процедурата идва ден, откакто Конституционният съд (КС) единомислещо разгласи за противоконституционно решението на предходния парламент да освободи Цветан Цветков като ръководител на институцията.

Той беше на 20 януари по предложение на Г ЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък " , единствено ден откакто беше изслушан в парламентарната комисия по случая. Това се случи, макар че тогава мандатът му към този момент беше изминал.

Решението беше аргументирано с незадоволителни дейности по инспекцията на даренията от чиновници на разследваната криптобанка за „ Демократична България “ (ДБ) . Сред останалите претекстове бяха закъснение на одитни отчети и засекретен отчет за активността на държавната компания “Монтажи ” .
Процедурата за НЗОК
Народните представителите дефинираха петдневен период за внасяне на оферти за шеф на здравната каса. Впоследствие ще се пристъпи към разискване на кандидатурите в комисията по опазване на здравето, а гласуването ще става по механизма, по който се избират и шефовете на Българска народна банка и Сметната палата.

Правилата бяха съобразени с решението на Народното събрание от 13 януари, с което мандатът на проф. доктор Петко Салчев беше предварително преустановен. По закон народните представители би трябвало да излъчат нов шеф на касата в шестмесечен период.

Решението получи поддръжката на 128 народни представители, шестима гласоподаваха „ срещу “, а 21 се въздържаха.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР