Парламентът одобри днес на второ четене, т.е. окончателно, от 1

...
Парламентът одобри днес на второ четене, т.е. окончателно, от 1
Коментари Харесай

Решено: минималната и максималната пенсия се повишават от 1 юли - колко стават

Парламентът утвърди през днешния ден на второ четене, т.е. дефинитивно, от 1 юли минималната пенсия да стане 467 лв.. От тази дата оптималната пенсия се повишава до 2000 лв..

Предвижда се от 1 октомври оптималният размер на пенсиите да се увеличи още веднъж - до 3400 лв., колкото е и размерът на оптималния застрахователен приход. Ще напомним, че от 25 декември предходната година, минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст се усили от 300 лева на 370 лева, а оптималният ѝ размер се увеличи от 1440 лева на 1500 лв..

След като Народното събрание утвърди дефинитивно нарастването на минималната и оптималната пенсия от 1 юли, министърът на труда и обществена политика (в оставка) Георги Гьоков удостовери, че към момента има възможност да се забави заплащането на нарастването. По думите му, нарастването за юли е допустимо да се получи и през август.

Осигуряването на пари за по-високите пенсионни заплащания до края на годината, ще стане през трансфер от държавния бюджет, чиято актуализация към момента е на стадий второ четене в отрасловата парламентарна комисия и се чака на следващия ден да влезе в пленарна зала.
 Заради инфлацията пенсиите може да бъдат индексирани през юли
Заради инфлацията пенсиите може да бъдат индексирани през юли

Индексацията ще би трябвало да компенсира прекъсването на коронавирус добавкат
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР