Парламентът на Молдова окончателно гласува в четвъртък вечерта да замени

...
Парламентът на Молдова окончателно гласува в четвъртък вечерта да замени
Коментари Харесай

Парламентът на Молдова окончателно прие румънския език за официален

Парламентът на Молдова дефинитивно гласоподава в четвъртък вечерта да размени така наречен “молдовски език ” с “румънски език ” в националното си законодателството.

По този метод болшинството от депутатите се съобрази с решението на Конституционния съд, съгласно което декларацията за самостоятелност на страната, определяща румънския за формален език, има по-голяма правна тежест от конституцията.

Законопроектът, целящ да позволи дългогодишния спор сред молдовския и румънския език, беше импортиран от ръководещата Партия за деяние и взаимност на прозападния президент Мая Санду. Той беше утвърден от депутатите на първо четене при започване на март и дефинитивно признат в четвъртък с поддръжката на 58 депутати в 101-членния парламент.

Депутати от проруския Блок на комунистите и социалистите стачкуваха против законопроекта по време на сесията, разпъвайки плакати, определящи ръководещите като “тирани ”. “Молдовският език е майката, румънският език е дъщерята ”, гласеше един от транспарантите, а различен призоваваше: “Конституция на Република Молдова: Молдова, молдовци, молдовски път ”.

Лидерите на комунистическия блок Владимир Воронин и Владимир Болеа заявиха още преди гласуването, че това решение е нелегално и ще го оспорят пред Конституционния съд.
 Депутати от проруския Блок на комунистите и социалистите разпъват протестни плакати в пленарната зала.
Повече от 80% от молдовците приказват румънски като собствен майчин език. Някои депутати считат, че това е значима стъпка за кандидатурата на Кишинев.

Румънският е желан от тези, които желаят по-близки връзки или даже обединяване с Румъния, която член на Европейския съюз и НАТО. Двете прилежащи страни имат обща история, просвета и език. Източната област на Румъния се назовава още Молдова.

По-голямата част от Молдова е анексирана от царска Русия през 1812 година и е част от Руската империя под името Бесарабия до края на Първата международна война, когато гласоподава да се сплоти с Румъния.

Територията на страната още веднъж е анексирана от Москва и трансфорат в руска република в края на Втората международна война, преди да разгласи самостоятелност през 1991 година на фона на разпадането на Съветския съюз.

Бидейки една от най-бедните страни в Европа, Молдова е изправена пред спомагателна неустойчивост поради войната на Русия в Украйна. В последната година страната е приела хиляди украински бежанци и се притеснява от евентуална съветска експанзия, подкрепена от съветските войски, ситуирани в отделилия се район Приднестровието.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР